Udělejte si před OH pořádek ve freestyle lyžování

Freestyle

Freestyle Zdroj: Profimedia

Zimní olympijské hry se nezadržitelně blíží. V čínském Pekingu začnou 4. února. Jejich součástí bude i rodina sportů, které se souhrnně označují jako freestyle lyžování. U nás tomu říkáme lyžování akrobatické. Nevím úplně, jak to máte vy, ale pokud se někde píše freestyle, mně to evokuje něco, co je děsně cool. A freestyle lyžování cool rozhodně je.

Pokusím se vám to na základě několika olympijských příběhů ilustrovat a jednotlivé sporty tak trochu přiblížit.

Akrobatické skoky

Aleš Valenta. Salt Lake City 2002. Trojné salto s pěti vruty. Zlato. Radost! Známe, ne? Takže můžeme jít dál. 

Moguly – aka jízda v boulích

Tenhle sport kombinuje rychlost jízdy v boulích se správným technickým provedením dvou skoků. V českém prostředí ho nejlépe reprezentovala Nikola Sudová. K olympijské medaili měla dost blízko v Turíně 2006 (6. místo) a v Soči 2014 (devátá). Asi nejznámější příběh olympijské skoro medaile ale napsal americký týpek Jonny Moseley. V Salt Lake City totiž vystřihl svůj legendární trik dinner roll (něco jako jarní závitek) i přesto, že rozhodčí pro něj tehdy v bodovacích tabulkách neměli jaksi místo a pochopení. Olympijský vítěz z Nagana se při saltu totiž vyosil, což bylo tak obtížné, že pro to neexistovaly adekvátní body. Moseleymu to bylo jedno, obětoval medaili, protože to prostě chtěl dát a 20 tisíc diváků v Deer Valley bylo u vytržení a Moseley samým nadšením skočil mezi ně. Boží. Celý sport tímhle kouskem posunul dál. A vy googlete „Moseley – Dinner Roll“. Hned!

U-rampa

Novější disciplíny v rámci freestylu kopírují už o něco zaběhnutější soutěžení ve snowboardu. Takže do U-rampy se od roku 2014 nevrhají jen borci a borky na prknech, ale také dobrodruzi s lyžemi. A je to fakt velká divácká zábava. Ovšem jak už to tak občas bývá, pozornost na sebe upoutal příběh z opačného pólu atraktivity. Postarala se o něj v jihokorejském Pchjongčchangu 2018 Američanka s maďarským pasem Elizabeth Maria Swaneyová, která během své jízdy v korytu nepředvedla ani jeden trik. Doslova se jen svezla, zatímco její soupeřky skákaly metry nad hranou a točily jeden trik za druhým. Jak je to možné? Kvalifikační kvóty totiž zvaly na olympiádu 30 nejlepších závodnic ze Světového poháru. Jenže tolik žen se většinou na podniky ani nepřihlásilo, takže Swaneyové prakticky „jen“ stačilo obrážet závody a sbírat body. Skutečnost, že se během toho nenaučila ani jeden trik, nechme stranou. 

Slopestyle, Big air

Největší adrenalin, jednoznačně! Slopestyle kombinuje jízdu přes překážky, na kterých musí závodník předvést co nejobtížnější kombinaci triku, společně se skoky. Big air je o monstrózních skocích a krkolomných tricích, které dokážou vyrazit dech. V Pekingu si tahle paráda odbude svou olympijskou premiéru. A v obou disciplínách mohlo mít Česko zanedlouho svou vlastní světovou superstar. 16letý megatalent Matěj Švancer vloni v ruském Krasnojarsku získal dvě zlata právě za slopestyle a big air. Dává skoky, které by ho vysoko usadily i mezi dospělými. Třeba quad cork neboli čtverné salto mimo osu. Jenže Švancer studuje na sportovním gymnáziu v Kaprunu a v Rakousku žijí i jeho rodiče. Takže bude jezdit a nejspíš i vyhrávat velké závody v barvách Rakouska.

Skikros

Rychlé starty, ostré zatáčky, velké skoky i dramatické souboje. Do olympijského programu si skikros našel cestu ve Vancouveru 2010. Jedná se už o zavedenější freestylovou disciplínu. Česko v ní mělo svou hvězdu díky Tomáši Krausovi, který se dokonce dvakrát stal mistrem světa. Příběh velkého odhodlání a bojovnosti v olympijské historii zosobňuje Kanaďan Brady Lehman. V Soči 2014 měl ve finálové jízdě karambol a skončil bez medaile. Střih. O 4 roky později zvládl finále mnohem lépe a na olympiádě v Koreji bral svou první velkou medaili ve skikrosu. Zlatou.   

Každoročním svátkem freestyle lyžování jsou americké X Games, které se konají v Mekce lyžování – středisku Aspen ve státě Colorado. Ten nejbližší festival skvělých triků a krutopřísných skoků se ale uskuteční už za pár týdnů v čínských horách. Těšte se.

Článek byl poprvé vydán v lednu 2022 v časopise Formen. Autorem je Jiří Kalemba, šéfeditor webu a sociálních sítí ČT Sport.