Omega: Jediná značka, která poslala své hodinky na měsíc

Model Speedmaster Moonwatch

Model Speedmaster Moonwatch Zdroj: Archiv značky

Hodinky, které se dostaly na měsíc.
De Ville Trésor
Seamaster Diver 300M 007 Edition
Seamaster Diver 300M Tokyo 2020
Seamaster Planet Ocean – GMT Master Chronometer
5
Fotogalerie

Omega, poslední písmeno řecké abecedy a první značka hodinek, která možná napadne člověka, který se o hodinky jinak vůbec nezajímá. Protože Omega a její symbol se tu občas objevil i za minulého řežimu v Tuzexu, kde na tyhle hodinky zbožně koukali tátové od rodin a řešili, jestli koupit chalupu, nebo tyhle nádhery.

Jedna z nejznámnějších hodinářských firem na světě dostala jméno po fenomenálním kalibru Omega 19, který představili bratři Brandtovi už v roce 1848. Byl totiž tak neuvěřitelně přesný a kvalitní, že nakonec dal jméno samotné značce, která vznikla ve švýcarském městečku La Chaux-de-Fonds, co by kamenem dohodil od hodinářského epicentra v Le Locle.

Od té doby udává tempo v mnoha oblastech hodinářského řemesla – i mimo něj. Mezi její úspěchy patří spolupráce s vesmírným programem NASA, jde o ofi ciální časomíru olympijských her, a také ji máme spjatou s agentem 007 Jamesem Bondem. Asi každý ví, že omegy byly prvními hodinkami ve vesmíru. Nebyly ale na ruce Neila Armstronga, ale na tlustém, kombinézou nafouklém předloktí Buzze Aldrina. Šlo o model Speedmaster na nylonovém strapu obrovského průměru a z tohoto modelu se vzápětí stala jedna z nejvýraznějších hodinkových ikon, které snad každý fanoušek někdy měl, má, nebo po nich touží.

Speedmaster ale není jediný highlight. Tím druhým, neméně známým, je Seamaster. Tyhle dvě zásadní vývojové linie, pod kterými se skrývá celá plejáda modelů, prostě musíte znát. Jak už název napovídá, seamastery diktují vodnímu světu a jde o sportovně elegantní model, který se asi nejvíc proslavil ve službě Jejího Veličenstva.

Nejznámnější agent filmového plátna měl vždycky vkus. Na ženy, na auta – a mimo jiné i na hodinky. Od roku 1962, kdy se poprvé objevil Sean Connery coby agent 007 ve filmu Dr. No, je postava elegantního muže, který velmi nenuceně likviduje padouchy a zachraňuje svět, neodmyslitelně spjata s hodinkami. V sérii 25 filmů se objevila řada značek a modelů, ale když pomineme ojedinělé kroky stranou (Breitling nebo Tag Heuer), zas tak složitá matematika to není. Bond, to je Rolex, trochu Seiko, ale hlavně a především právě Omega.

James Bond musí fungovat nejen ve společnosti, ale i při rozličných dobrodružstvích, která na něj číhají na každém kroku. Potřebuje proto hodinky, které budou plnit oba tyto úkoly: elegantní, ale odolné. Právě takové byly a jsou Rolex Submariner, které se objevily v prvním filmu a v postupných evolucích byly v roce 1995 nahrazeny Omegou, která se stala oficiálním partnerem filmu Zlaté oko, a spojení s Omegou funguje dodnes. Není divu, Rolex Submariner i Omega Seamaster mají podobné parametry, především jde o klasické potápky, což je v situacích, kdy řešíte souboj s hlubinnými potápěči nebo likvidujete bombu na dně oceánu, zcela nezbytné. Oba modely ale disponují i vytříbeným vzhledem, takže si po úspěšné vodní operaci můžete v klidu vychutnat svoji vodku s martini (protřepat, nemíchat) v luxusním plážovém baru – a pořád to bude v rámci dress code v pořádku.