Zemřela jedna z posledních bojovnic 2. sv. války: Ve 12ti odjela za rodiči do SSSR, domů se vrátila v uniformě

Šťastné spojařky v poválečné Praze – Jarmila Halbrštátová (uprostřed) se Sylvií Laštovičkovou (vpravo) a Věrou Biněvskou.

Šťastné spojařky v poválečné Praze – Jarmila Halbrštátová (uprostřed) se Sylvií Laštovičkovou (vpravo) a Věrou Biněvskou. Zdroj: Paměť národa

Jarmila působila v čs. jednotce v SSSR nejdříve jako zdravotnice, později jako spojařka-radiotelegrafistka
Jarmila Halbrštátová v domově s pečovatelskou službou v Moravské Třebové.
Jarmila působila v čs. jednotce v SSSR nejdříve jako zdravotnice, později jako spojařka-radiotelegrafistka
4
Fotogalerie

Ve věku 96 let zemřela v noci z úterý na středu Jarmila Halbrštátová, jedna z posledních českých veteránek druhé světové války. Pamětnice bojů o Sokolovo, Kyjev, Bílou Cerkev či Dukelský průsmyk vstoupila do armády jako zdravotnice v roce 1942, pomohla stovkám raněných. V loňském roce byla vyzamenána prezidentem České republiky Medailí za hrdinství.

Jarmila Halbrštátová, rozená Kaplanová, prožila dětství v Hylvátech u Ústí nad Orlicí. Rodnou vlast opustila ve dvanácti letech, s rodiči odešla do západního Ruska. Při napadení Sovětského svazu Německem v roce 1941 se však rodina rozdělila a Halbrštátová byla kvůli vlastnictví českého pasu internována. 

Krvavé boje u Sokolova i na Dukle

Rok strávila sama v pracovním táboře a po amnestii se vydala do Buzuluku, kde se přihlásila u velení vznikající československé jednotky. Po absolvování zdravotnického kurzu se připojila k 1. rotě nadporučíka Otakara Jaroše. “A začal výcvik. Pořádný výcvik. Musely jsme se naučit všemu, třeba i zacházet s plynovými maskami. Prostě abychom byly přichystané,“ vzpomínala pro Paměť národa.

Jarmila Halbrštátová zažila krvavé boje u Sokolova, Kyjeva i na Dukle. Na syrové válečné výjevy nemohla zapomenout. “Viděla jsem, že plamenomet padl jednomu chlapci na záda. Samozřejmě úplně shořel. A vy jste se nesměl bát, vy jste prostě musel obvázat raněné. A já jsem nebyla bojácná holka, to teda ne,” vyprávěla o šestidenní bitvě u Sokolova.

Vyznamenání od prezidenta

Při reorganizaci polního praporu na 1. československou brigádu si Halbrštátová prošla spojařským výcvikem a přešla k dělostřelecké baterii. Během následném přesunu do Kyjeva přepadlo brigádu německé letectvo: “Vlak zastavil a najednou přiletěl messerschmitt. Jedna bomba spadla do vagonu, kde byli vojáci. Slyšela jsem strašný nářek, pláč a volání. Všechno hořelo, celý vlak, všude dým. Vzala jsem brašničku a šla obvazovat raněné.“

Po válce Halbrštátová zastávala funkci telegrafní dálnopisky, jako jedna z mála žen absolvovala letecký kurz a ještě do roku 1946 působila v Brně jako instruktor výcviku bezmotorového létání. Do civilního života se vrátila v hodnosti poručice letectva a pracovala jako účetní v textilní firmě Hedva v Moravské Třebové. Na stáří žila v místním pečovatelském domě. 

S Jarmilou Halbrštátovou odešel vůbec poslední český svědek událostí východní fronty. Ocenění za její hrdinství v časech druhé světové války se jí mimo jiné dostalo v loňském roce, když z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana převzala Medaili za hrdinství. Při příležitosti dne válečných veteránů obdržela také Záslužný kříž ministra obrany ČR.