Česko si půjčuje nejlevněji v unii, tak výhodně nezíská peníze ani Berlín

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

peníze
Peníze
peníze (ilustrační foto)
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
9
Fotogalerie

Česko nyní na finančních trzích dosáhne na nejvýhodnější krátkodobou půjčku napříč státy EU. Roční úrok u dvouletých dluhopisů se během včerejška propadl až na - 0,69 procenta, tedy méně než v případě Berlína, jehož náklady na financování dluhu jsou ve společenství nejnižší. Ve světě si momentálně lepší úrok vyjedná jen Švýcarsko, jehož dluhopisy je trh ochoten nakupovat i za cenu jednoprocentní roční ztráty.

„Pokles výnosů českých státních dluhopisů souvisí s velmi příznivým vývojem veřejných financí díky růstu ekonomiky. Také spekulanti, kteří sází na posílení koruny po opuštění kurzového závazku ČNB, nakupují koruny a část z nich investují do českých dluhopisů,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Dluhopisy s dvouletou splatností jsou letos zároveň nejčastější volbou ministerstva financí. Česko jich od ledna vydalo už za 41 miliard korun, což je bezmála třetina všech letos vydaných bondů. Láká nízký úrok, právě dvouletá splatnost vychází totiž státu letos nejvýhodněji.

„Na první pohled může vypadat strategie využít nízkých, či dokonce záporných sazeb výhodně. Nicméně za tři, čtyři roky může být situace jiná a dnes výhodně půjčené peníze, bude stát refinancovat za vyšší úrokové sazby,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek. Výnos krátkodobého českého dluhu propadl k historickému dnu během uplynulých pěti týdnů.

Právě v této době Česko zažilo jeden z největších spekulativních útoků na korunu. Nejčastějším cílem přespolních investorů jsou přitom podle ekonomů právě dluhopisy se splatností dvou let.