ČNB rekordně intervenuje, od počátku roku vynaložila 240 miliard korun

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká národní banka
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Česká národní banka je připravená intervenovat dlouhodobě (ilustrační foto)
Česká národní banka
Česká národní banka
6
Fotogalerie

Česká národní banka (ČNB) od počátku roku byla nucela podniknout masivní intervence. Takzvané stahovací operace od začátku roku vzrostly o necelých 520 miliard korun, zde je však zahrnut také povinný rezoluční fond, zavedený Evropskou unií. Bez něj by se podle ekonomů jednalo o intervence přibližně za 240 - 270 miliard korun.

„Důvod pro zvýšená očekávání dřívějšího konce kurzového závazku, a tedy i tlaku na posilování kurzu je prozaický: inflace. Ta dosáhla v prosinci inflačního cíle a pominul tedy hlavní důvod pro mimořádně uvolněnou měnovou politiku,“ uvedl David Marek, hlavní ekonom společnosti Delloite podle kterého je kurz koruny je nejspíše docela dost podhodnocený, tlaky na posílení jsou tedy logické.

„Svou roli pak hraje i fakt, že je počátek roku a spekulanti mají prázdné knihy a otevírají nové pozice. V neposlední řadě pakl načasování ovlivnily regulatorní věci související s přechodem starého a nového roku (rezoluční fond),“ uvádí další důvody Jan Vejmělek z Komerční banky.

S tím, jak pokračují intervence, tak také roste podíl devizových rezerv. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil už devizové rezervy odhaduje na 90 procent hrubého domácího produktu (HDP). Pro švýcarskou centrální banku, když držela pevný kurz vůči euru, byl přitom při intervencích limit 80 procent HDP.

VŠE O INTEVENCÍCH ČTĚTE ZDE

Rezervy ČNB přitom ještě porostou. „Hladiny 100 procent může být dosaženo velmi brzy, zhruba na konci prvního čtvrtletí. Nepředpokládám, že by tato skutečnost vedla ČNB k opuštění režimu ještě v prvním čtvrtletí 2017 a tedy porušení tvrdého závazku,“ uvádí Vejmělek.

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Michael Tomeš, E15

Spekulovat na posílení koruny po skončení intervencí se ale nemusí vyplatit. „Díky tomu, že v zajišťovacích a spekulativních pozicích je již zainvestován relativně velký objem peněz, může buď průběžně, ale zejména po případném uvolnění závazku a posílení koruny dojít k náhlému vybírání zisků,“ uvádí Martin Vlček, analytik BH Securities. „Pokud hodně peněz bude chtít najednou vycouvat ve stejnou dobu přes úzké dveře, bude to pro spekulanty problém a koruna by mohla naopak nárazově oslabit,“ dodal Vlček.