Konec intervencí se blíží, firmy tonou v nejistotě

Budova České národní banky.

Budova České národní banky. Zdroj: Blesk / Josef Mašek

Česká národní banka
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
7
Fotogalerie

Sílí pochybnosti byznysmenů, jakým směrem se vydá kurz koruny poté, co ČNB ukončí své intervence.

Necelých pět týdnů před možným ukončením devizových intervencí České národní banky byznys tápe, jak se na uvolnění koruny připravit. Ačkoli nejistota o budoucím vývoji kurzu domácí měny vrcholí, měli exportéři ještě počátkem ledna pojištěno proti měnovým výkyvům jen zhruba 27 procent letošních vývozů, tedy podíl blížící se historickému minimu. Poptávku po kurzovém zajištění tlumí jeho nákladnost stejně jako rostoucí pochybnosti o tom, jakým směrem se česká měna na jaře ze své současné hodnoty vydá.

„Názory odborníků jsou tak protichůdné, že jsme se rozhodli nedělat vůbec nic a jen čekat, co přijde,“ říká šéf potravinářského gigantu Bidfood Bohumil Volf. Jeho přístup sdílejí další obchodníci. „Zajištění nemáme, nejsme si jisti, zda koruna skutečně posílí. Snažíme se spíše vyvážit podíl příjmů a nákladů v eurech,“ uvedl šéf metalurgické Boltjes Group Ivor Poprach.

Pokud už exportéři sáhnou k zajištění, volí delší horizonty. „Zejména poptávka po zajištění na tři až pět let je v poslední době vyšší než obvykle,“ míní mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Podle bankéřů zájem zajistit se mírně roste, ale hlavní vlnu kontraktů má trh už za sebou.

„Je totiž dost pozdě, protože zajišťované kurzy jsou zhruba o čtyřicet haléřů nižší než na začátku roku,“ vysvětluje šéf náchodské firmy Atas elektromotory Otto Daněk.

„Nezajištění exportéři mohou mít problém, jelikož nebudou připraveni na cenovou volatilitu trhu po uvolnění koruny,“ upozorňuje šéf úseku finančních trhů České spořitelny Libor Vošický. Podle ekonomů jsou totiž dobré důvody, proč se koruna může po ukončení intervencí vydat oběma směry.

„Očekávám, že koruna bude mít tendenci dále oslabit,“ předpokládá exbankéř České národní banky Lubomír Lízal. Průzkum agentury Reuters mezi ekonomy zase hovoří o zhruba dvouprocentním posílení do letošního července.

Vše o intervenci ČNB čtěte zde >>>