Konec intervencí se blíží. Koruna může být volná už tento týden

Video placeholde
Česká národní banka
Česká národní banka
Budova České národní banky.
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
7
Fotogalerie

Bezmála tři a půl roku trvající éra devizových intervencí, za kterou ČNB doposud vynaložila částku blížící se dvěma bilionům korun, je u konce. Slib bankéřů držet slabou korunu vyprší poslední březnový den, tedy tento pátek. Počínaje páteční půlnocí může centrální banka svůj závazek kdykoli vypovědět. Na finančních trzích přitom dominuje názor, že koruna po svém uvolnění posílí.

Duben, květen nebo červen, během těchto tří měsíců centrální banka s největší pravděpodobností rozhodne o ukončení intervencí. Sílí přitom hlasy, že bankéři tak vzhledem k příznivým podmínkám v ekonomice učiní co nejdříve.

„S více než 40procentní pravděpodobností sázím na období mezi 13. dubnem a čtvrtým květnem, v té době budou mít radní ČNB k dispozici březnovou inflaci, která může definitivně potvrdit trend oživení inflace,“ zdůrazňuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Teoreticky možným scénářem je prý i uvolnění koruny už na posledním zasedání bankovní rady v období závazku bránit slabou měnu, a to tento čtvrtek.

Centrální banka může interně rozhodnout o ukončení intervencí, veřejnosti by ale své rozhodnutí oznámila až v první dubnový den. Ten připadá sice na sobotu, víkendový verdikt v obdobně zásadní věci by ale pro ČNB přesto nebyl historickou premiérou.

„Bezprostředně po ukončení intervencí by se koruna měla pohybovat v pásmu mezi 26 až 27 korunami za euro, nelze ale vyloučit i větší výkyvy, a to v rozmezí 25,50 až 27,50,“ míní ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Ke konci roku čeká pětka domácích analytiků velkých bank oslovených deníkem E15 kurz v průměru 26,20, tedy o tři procenta silnější než nyní.

Kurz české měny odpovídající síle domácí ekonomiky se podle ekonomů pohybuje kolem cifry 25 korun za euro, je tedy o takřka osm procent silnější než dnes. Takto strmé posílení koruny ale analytici neočekávají, naopak slabší měně bude totiž přát odliv zahraničního kapitálu.

Většinu částky z celkového účtu za intervence totiž byla ČNB nucena vydat v boji se zahraničními spekulanty sázejícími na kurzové zisky. Přespolní hráči budou ale postupně opouštět trh.

Dopady uvolněné koruny na vybrané oblasti ekonomiky

Cestovní ruch

Zhruba korunu a padesát haléřů by už tuto sezonu mohli Češi ušetřit na každém euru nakoupeném na letní dovolenou. Útraty v cizině by tak letos mohly vyjít o necelých šest procent levněji. Cestovní kanceláře ale jedním dechem upozorňují, že v samotné ceně zájezdu se případná silnější koruna projeví až napřesrok. Pro zahraniční turisty by silnější koruna pobyt v Česku naopak prodražila, kolaps domácího byznysu navázaného na zahraniční návštěvníky ale nehrozí. Podle ekonomů totiž jezdí turisté ponejvíce ze zemí, v nichž kupní síla roste rychleji než české ceny.

Průmysl

Silnější koruna má šanci proměnit českou montovnu v epicentrum pokročilých technologií. Žolík slabé měny totiž zmizí a donutí firmy zefektivnit výrobu. Část exportu se přitom může vyjevit jako nerentabilní. Okamžitě se tak ale zdaleka nestane, velká část vývozu je zajištěna na několik let dopředu, zemětřesení v českých fabrikách tak s uvolněním koruny nenastane. Exportérům se sice kvůli silnější koruně zostří pozice na zahraničních trzích, na druhou stranu ušetří na dovozech. Právě český export je přitom znám svou vysokou dovozní náročností.

Banky

Českým finančníkům může volná koruna přihrát byznys. Po tři léta relativně slabší zájem firem o zajištění se po uvolnění měny bude perspektivně zvyšovat, vzrostou také zisky z obchodování bank s korunou na finančních trzích. Banky většinou nečelí měnovému riziku. Týkat se jich budou až následky opuštění kurzového režimu. A to jednak růst výnosů českých dluhopisů a také možné mírné zpomalení vývozů kvůli silnější koruně. Pokud by se bankám přesto nepodařilo kurzové riziko zcela ochránit, zahraniční matky by z českých dcer inkasovaly o něco menší zisky.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>