Čeští vymahači z APS půjdou po neplatících Chorvatech, koupili půjčky za miliardy

Chorvatská kuna, ilustrační foto

Chorvatská kuna, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Chorvatská kuna, ilustrační foto
Chorvatská kuna, ilustrační foto
UniCredit
Unicredit Bank
UniCredit Bank
6
Fotogalerie

Český správce pohledávek APS Holding skupující po Evropě nesplácené bankovní úvěry má další úlovek. Od největší chorvatské banky Zagrebačka, která je součástí italské finanční skupiny UniCredit, koupili čeští vymahači balík problémových půjček v účetní hodnotě přes 15 miliard korun. 

Součástí obchodu jsou firemní i spotřebitelské půjčky v různém stádiu nesplácení. Transakce je součástí politiky italského UniCreditu snížit podíl špatných úvěrů v bankách skupiny.

„Obchod jsme dojednávali více jak rok a během příštích dvou až čtyř týdnů bude transakce hotová. Sestávat bude ze třech tranší, firemní a hypoteční úvěry bude vymáhat APS, na retailové půjčky máme partnera,“ uvádí mluvčí APS Holding Karel Pluhař. Banka UniCredit transakci odmítla komentovat.

Letos už APS v Chorvatsku jednou nakupovala, v únoru získala za necelé tři miliardy korun portfolio firemních úvěrů zčásti zajištěných nemovitostmi od finančního domu Hrvatska Poštanska Banka.

Ani s UniCredit neobchoduje APS poprvé, v lednu skončily v Praze nesplácené půjčky z maďarské pobočky italské finanční skupiny, a to v nominální hodnotě v řádu desítek milionů eur. Balík pohledávek za 65 miliard korun koupila firma letos i od kyperské Hellenic Bank.

APS funguje tak, že odkupuje společně s různými investory pohledávková portfolia, poté je spravuje a následně se dělí o dosažené výnosy. V případě dohody s bankou Zagrebačka je tak APS v roli servisní inkasní agentury, pokusí se tedy nesplacené pohledávky vymoci a o výnosy se podělí s bankou.

Společnost APS Holding byla založena v roce 2004 v Praze. Většinově společnost ovládá Martin Machoň, který předloni odkoupil 60procentní akciový podíl od finanční skupiny Slavia Capital. V současné době firma zajišťuje služby u 74 pohledávkových portfolií v celkové nominální hodnotě 4,4 miliardy eur.