Spořitelna udala balík bondů. Popraly se o ně i centrální banky, magnetem byl opulentní úrok

Česká spořitelna vydala obrovský balík solidně úročených dluhopisů

Česká spořitelna vydala obrovský balík solidně úročených dluhopisů Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká spořitelna prodala velkým hráčům investičního světa obrovskou emisi takzvaných krizových bondů. Dvanáctimiliardový balík dluhopisů vydaných v eurech a splatných v roce 2028 poslouží k pokrytí požadavků České národní banky, část peněz ale spořitelna i rozpůjčuje. Velká srpnová emise přichází po obdobné červnové, kdy burziáni skoupili obdobné dluhopisy spořitelny za taktéž půl miliardy eur. Obří emise přichází zároveň několik měsíců poté, co Česká spořitelna za více než 41 miliard korun koupila balík aktiv od padlé banky Sberbank. 

„Kupci bondů jsou nejen respektované globální investiční fondy, ale také několik centrálních bank,“ uvádí Filip Hrubý z České spořitelny. Hlavním cílem vydání dluhopisů je podle něho naplnění regulatorních požadavků na strukturu pasiv banky.

„Důvodem je ale i další posílení naší schopnosti financovat domácí firemní sektor,“ dodal Hrubý s tím, že s financováním nákupu Sberbank vydání dluhopisů přímo nesouvisí. Jmenovat konkrétní investory spořitelně podle Hrubého brání bankovní tajemství. Dluhopisy České spořitelny nesou podle zdrojů e15 až do srpna roku 2027 fixní roční úrok

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!