Boj s mutujícím koronavirem sráží evropské akcie, výrazně oslabila i libra

Opatření proti viru de facto odřízla Británii od zbytku kontinentu.

Opatření proti viru de facto odřízla Británii od zbytku kontinentu. Zdroj: Reuters

Opatření proti viru de facto odřízla Británii od zbytku kontinentu.
Opatření proti viru de facto odřízla Británii od zbytku kontinentu.
Koronavirus v Británii: Situace v přístavu Dover.
Koronavirus v Británii: Situace v přístavu Dover.
Koronavirus v Británii: Situace v přístavu Dover.
10
Fotogalerie

Akcie na evropských trzích zahájily vánoční týden nejhlubším poklesem za téměř dva měsíce. Podle analytiků byl reakcí jednak na novou mutaci koronaviru, jednak na vleklá jednání o uspořádaní vztahů mezi Evropskou unií a Británií po brexitu. Další zhoršení pandemie znamená komplikace především pro dopravce, oslabily proto akcie leteckých společností, ale i ropné a bankovní firmy, slabší je i britská libra.

Panevropský index STOXX Europe 600 odepsal v závěru 2,3 procenta na 386,69 bodu, a byl tak nejníže od poloviny listopadu. Podobně hlavní index britských akcií FTSE 100 ztratil 1,73 procenta na 6416,32 bodu. Na devizových trzích libra k dolaru vykazovala přes den pokles až přes dvě procenta na 1,326 USD.

Nová mutace koronaviru se objevila na jihu Anglie, což vládu v Londýně přinutilo zavést další přísná opatření k omezení pohybu. Řada zemí začala s Británií omezovat spojení, takže mnoho lidí musí na poslední chvíli měnit cestovní plány. Potíže mají i dopravci, u trajektů se tvoří dlouhé kolony nákladních aut.

"Kvůli těm zprávám o uzávěrách a kvůli patové situaci ohledně brexitu je trh nervózní," řekl agentuře Reuters hlavní analytik devizového trhu Rodrigo Catril z finančního ústavu National Australia Bank. "Růst kurzu dolaru je zejména výsledkem oslabení libry," dodal analytik.

Dolar totiž zpevňuje i k dalším měnám, nejen k britské libře. Částečně mu pomáhá také opatření na podporu americké ekonomiky, na němž se v neděli shodli zákonodárci v obou komorách amerického Kongresu. Euro k dolaru kolem 18:30 SEČ odepisovalo 0,2 procenta na 1,223 USD, v průběhu dne na něj ale ztrácelo i půl procenta.

Zmutovaný koronavirus se podle expertů šíří až o 70 procent rychleji než jeho původní varianta. Zastavit letecké spojení s Británií se proto rozhodly nejen evropské země, jako je Německo, Itálie či Nizozemsko, ale i řada zámořských států, včetně například Kanady. Francie zakázala dopravní spojení i po silnici, železnici a po moři.

Akcie letecké společnosti Air France-KLM tak v úvodu dnešního obchodování ztrácely přes deset procent, než ztráty v závěru omezily na něco přes čtyři procenta. S podobnými ztrátami se potýkaly také akcie Lufthansy, které nakonec odepsaly 4,25 procenta. V Londýně klesaly zejména akcie ropných společností BP a Royal Dutch Shell, zakončily se ztrátou téměř pěti a téměř šesti procent. Přísnější opatření proti šíření koronaviru totiž vedou k obavám o poptávku po surovinách.

Index DAX, který sleduje obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, v závěru odepsal 2,82 procenta na 13 246,30 bodu. Index pařížských akcií CAC 40 ztratil 2,43 procenta na 5393,34 bodu, index milánské burzy FTSE/MIB klesl o 2,57 procenta na 21 410,51 bodu.