Český trh s půjčkami prudce ochladl. Lidé nemají zájem a banky zpřísnily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

hypotéky, ilustrační foto
Ilustrační foto
Česká národní banka
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Koronavirová pandemie tvrdě dopadla na domácí úvěrový trh. Především tuzemské domácnosti si v posledních týdnech prakticky přestaly půjčovat. Objem čerstvě podepsaných spotřebitelských či hypotečních půjček u bank klesl na zlomek stavu před nástupem pandemie.

 Lidé na jedné straně odkládají původně zamýšlené nákupy, banky jsou ale zároveň v půjčování peněz obezřetnější.

„Počet nově sjednaných spotřebitelských úvěrů a hypoték v březnu meziročně poklesl zhruba o sedmdesát procent, v případě firemních úvěrů registrujeme v březnu meziroční pokles nově sjednaných úvěrů zhruba o polovinu,“ uvádí Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, která má v Česku nejpočetnější zástup retailových klientů.

Finančníci zdůrazňují fakt, že namísto nových půjček půjde v příštích měsících hlavně o to, jak se popasovat s těmi dosavadními, a to i s ohledem na sílu dopadu splátkového moratoria.

„Pokud moratorium využije více než čtyřicet procent klientů, tak situace začne být složitá. Na další růst úvěrování nemusí být chuť ani prostředky,“ řekl deníku E15 šéf banky Moneta Tomáš Spurný.

Banka předpokládá v důsledku splátkových prázdnin výpadek zhruba sedmi miliard korun, což odpovídá takřka pěti procentům celého úvěrového portfolia banky. 

Obdobný postoj k novým půjčkám panuje i v jiných finančních domech. „V současné době je pro nás prioritou pomoc klientům, kteří se ocitli ve finanční tísni. Akvizice nových úvěrů jde v tuto chvíli stranou,“ říká Markéta Dvořáčková z Equa Bank. „Zájem o nové úvěry je minimální. Navíc naší prioritou je řešit aktuální situaci a pomoci stávajícím klientům,“ potvrzuje i mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. 

Odborníci se shodují, že ačkoli banky zpřísnily hodnocení žadatelů o půjčky, dominantním faktorem propadu úvěrového trhu je chybějící poptávka. „Banky se více zaměřují na bonitu klientů a některé větší finanční domy mají na určité typy úvěrů stop stavy, aktuálně prim ale hraje poptávkový šok,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

O lukrativní klienty se prý ovšem banky poperou. „Trh je a bude nějakou dobu menší, tudíž banky budou o klienty bojovat o to víc,“ říká i hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. 

Koncem letošního února měli Češi na hypotékách a spotřebitelských úvěrech napůjčováno rekordních 1,49 bilionu korun. Během dubna schválila Poslanecká sněmovna možnost až půlročního odkladu splátek půjček. Do poloviny února obdržely jen velké domácí banky kolem dvou set tisíc žádostí o přerušení splátek.