Má-li domácnost finanční problémy, odložení splátek je prvním krokem

Jak předcházet riziku nesplácení spotřebitelského úvěru?

Jak předcházet riziku nesplácení spotřebitelského úvěru? Zdroj: Profimedia

I malý dluh se v exekuci vyšplhá do závratných výšin
Nechte si poradit, jak se s dluhy můžete skoncovat. Ale pozor, za radu neplaťte, existují poradny zdarma!
Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?
Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?
Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?
6
Fotogalerie

„V případě řešení finančních problém domácnosti platí, že unáhlená rozhodnutí mohou být časem horší než samotná krize covid-19. Konkrétně není rozhodně řešením utíkat na první roh magistrály pro půjčku, která vám takzvaně zaručeně pomůže,“ říká finanční poradce skupiny Partners Ondřej Hatlapatka.

Důvod je, že taková půjčka bude zcela jistě velmi nákladná a pro domácnost velice nebezpečná. Což platí dvojnásob, pokud se ekonomická situace kvůli krizi covid-19 ještě zhorší.

„To, že vám někdo někde na internetu půjčí peníze na internetu, aniž by zkoumal, zda ji v pohodě zaplatíte, neznamená, že ji skutečně v pohodě zaplatíte. Naopak právě takové půjčky představují obrovské riziko,“ vysvětluje Ondřej Hatlapatka.

Tip: Jak si půjčit rozumně? Poradíme

V případě, že rodina nezvládá hradit své závazky, jednoznačně doporučuje využít současnou možnost odkladu splátek úvěrů a hypoték za předpokladu, že peníze domácnost neutratí.

„Naopak pokud to půjde, tak si tyto peníze nebo jejich část odkládat například na spořicí účet, rozhodně peníze neutratit. To pomůže vykrýt problémy na přechodnou dobu,“ říká.

Odložení půjček se může vyplatit

Odložení splátek přitom mohou zvážit i domácnosti, které splátky i nyní zvládají pravidelně hradit, ale nemají finanční rezervu. A to i přesto, že bance budou muset zaplatit úroky za dobu po nesplácení. Ty totiž zaplatí až na konci trvání úvěru, což znamená, že jejich hodnotu s velkou pravděpodobností z velké části umaže inflace.

Domácnosti se tak tento krok může při zachování příjmu vyplatit, pokud jí to pomůže vytvořit si stabilnější finanční rezervu. Není třeba se ani obávat toho, že by banka odložení splátek úvěru neschválila. 

„Jsou banky, které odložení schvalují snad robotem, který naprosto všem odklikne ANO. Na druhé straně jsou banky, které situaci klientů prověřují minimálně dotazy přes telefon. Vždy ale platí základní pravidlo. Pokud žádáte o odložení, i když aktuálně v tísni nejste, nelžete! Popište bance situaci. Máte problém, nemáte problém. Když nemáte, tak proč vlastně chcete odložení splátek. Potom je na bance, jak na žádost zareaguje,“ vysvětluje Ondřej Hatlapatka.

Co umožňuje zákon

V rámci vládou vyhlášeného moratoria mohou dlužníci požádat o odložení splátek úvěrů, a to jak těch hypotečních, spotřebitelských, tak i podnikatelských. Naopak odložit nelze splátky kreditních karet, kontokorentů či leasingů. Stejně tak nebude vyhověno žadatelům, kteří byli k 26. březnu letošního roku se splácením úvěru v prodlení delším než 30 dnů.

Splátky úvěrů lze přitom odložit buď do konce července nebo do konce října tohoto roku. Proces odkladu splátek zajišťují finanční instituce bez poplatku a bez negativního zápisu do registru dlužníků.

„Splátky se odloží od prvního dne měsíce následujícího poté, co dlužník oznámí tento záměr svému věřiteli. Současně musí také potvrdit, že o odklad splátek žádá z důvodu negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru,“ vysvětluje Ondřej Hatlapatka.

Tyto důvody nemusí žadatel o odklad nijak prokazovat a věřitel by důvody neměl ani nijak zkoumat či prověřovat. Na druhou stranu si žadatel musí uvědomit, že splátkový kalendář úvěru se odkladem prodlouží také o úroky, které nabíhají i po dobu odkladu. Dlužníci by proto měli rozumně zvážit, jestli odklad závazku skutečně potřebují či nikoliv.