Soumrak ovčí vlny. Koronavirus snížil její cenu o desítky procent, zásobám hrozí hniloba

Farma v britském Swinside

Farma v britském Swinside Zdroj: Profimedia

Ovce, ilustrační foto
Farma v britském Swinside
Farma v britském Swinside
Farma v britském Swinside
Farma v britském Swinside
10
Fotogalerie

Pandemie nového typu koronaviru již dokázala způsobit škody mnohým společnostem a odvětvím. Jedním z dosud méně nápadných je výroba ovčí vlny. Některých chovatelům ovcí na vlnu se přestává takové podnikání vyplácet.

Globální trh s vlnou na jaře v důsledku koronavirové pandemie prakticky zamrzl. Tím jen vyvrcholily dlouhodobější problémy producentů vlny. Poptávka po této komoditě klesá kontinuálně od druhé světové války.

Současné hromadění "vlněných zásob" srazilo cenu za kilo suroviny v meziročním srovnání o zhruba třetinu, upozornil server BBC. Jen ve Velké Británii momentálně leží ve skladech 14 milionů kilogramů suroviny. Farmáři uvádějí, že současná situace je pro ně velmi kritická, neboť většina uskladněné vlny uhnije. 

Odborníci však také poukazují na fakt, že pouze pandemie nezpůsobila krizi, kterou si výrobci s ovčí vlnou nyní procházejí. COVID-19 je jen vrcholem. Propad trhu s vlnou a její zlevnění na tradičních trzích, mezi něž se řadí především země Commonwealthu, jsou způsobeny i stále se zvyšujícím využíváním syntetických vláken, brexitem či obchodní válkou mezi USA a Čínou. 

Přitom zpracovatelé vlny měly zcela jiná očekávání. "Všude slyšíme, jak mikroplasty ničí přírodu a dostávají se i do potravin nebo oblečení. Proto doufám, že ovčí vlna si zase najde cestu ke spotřebitelům," uvedla pro BBC Andrea Meanwellová, která vlastní farmu v anglickém hrabství Yorkshire. 

Ve světě ale stále ve velké míře řádí nový typ koronaviru, Velká Birtánie je desátou nejpostiženější zemí světa. Celkem se tam nemocí COVID-19 nakazilo skoro 300 tisíc osob a na následky onemocnění jich zemřelo téměř 50 tisíc lidí.