Tržby v cestovním ruchu klesly za čtvrtletí o dvacet procent

Praha v sobotu 21. března.

Praha v sobotu 21. března. Zdroj: Michal Šenk

V úterý 17. března 2020 začalo platit nařízení primátora - do pražské MHD vstup bez roušky zakázán.
V úterý 17. března 2020 začalo platit nařízení primátora - do pražské MHD vstup bez roušky zakázán.
Jídelní lístek v čínštině dostanete v mnoha pražských restauracích. V posledních týdnech o něj ale nejspíš mnoho lidí nežádá
4
Fotogalerie

Tržby poskytovatelů služeb v Česku klesly v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 3,5 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky ovlivnila opatření na zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla v letošním roce řada provozoven část března uzavřena nebo měla omezený provoz. Pokles nastal zejména v odvětvích spojených s cestovním ruchem.

"Například letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím klesly tržby o více než 20 procent, ve stravování a pohostinství se snížily o více než deset procent. Růst naopak pokračoval v sekci informačních a komunikačních činností a také v poštovních a kurýrních službách," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Analytici upozorňují, že ve 2. čtvrtletí budou propady ještě výraznější. "Sektorově výsledky odpovídají proměně ekonomiky do karanténního módu v závěru čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí budou jednotlivá čísla propadů (ale i růstů v některých odvětvích) mnohem vyšší, neboť 2. čtvrtletí je ´napadeno´ koronavirem nesrovnatelně více, než to první," podotkl analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Jedinou růstovou sekcí byly v prvním čtvrtletí informační a komunikační činnosti, kde se tržby zvýšily o 4,2 procenta. Nejvíce, o desetinu, vzrostly tržby telekomunikačním činnostem.

Růst tržeb vykázaly i tvorba programů a vysílání, informační činnosti a činnosti v informačních technologiích, které zahrnují např. programování, správu počítačového vybavení či poradenství v IT.

Nárůst tržeb zaznamenaly také vydavatelské činnosti. Naopak tržby klesly filmovému a hudebnímu průmyslu, a to o více než pětinu.