Vědci ve Wu-chanu budou zkoumat hlavně vzorky netopýrů, očekává biolog Zukal

Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců AV ČR

Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců AV ČR Zdroj: Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců AV ČR

Mezinárodní tým odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) dorazil ve čtvrtek do čínského města Wu-chan, odkud se koncem předloňského roku do světa začal šířit nový typ koronaviru, který způsobil stále trvající pandemii. Experti společně s čínskými vědci budou pátrat po původu onemocnění COVID-19 a budou se snažit zjistit, jak se koronavirus přenesl na člověka. Výsledky ale budeme znát až během několika měsíců. „Rozhodně to nebude v řádu dní. Důležitá přitom bude i ochota čínské strany ke spolupráci a otevřenému sdílení všech informací,“ míní Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Jak bude probíhat vyšetřování?

Tým WHO bude hledat, kdy se virus SARS-CoV-2 opravdu objevil a kde se začal šířit. Pokusí se zjistit, zda byl zdrojem nákazy skutečně Wu-chan, nebo ne. Předpokládám, že kolegové dostanou přístup ke vzorkům z volně žijících netopýrů, které budou srovnávat s těmi z wuchanského trhu nebo i jinými živočichy.

Jaký výsledek jejich zkoumání se dá očekávat?

Přikláním se k tomu, že virus nevznikl uměle, ale má přírodní původ, nejpravděpodobněji u netopýrů. Jak přeskočil na člověka, ovšem není jasné. Buď přes mezičlánek, kterým mohou být luskouni, již jsou oblíbenou součástí čínského jídelníčku, nebo se uvažuje i o možnosti nákazy ve vědecké laboratoři, která netopýří viry studuje. Zda se ale týmu WHO podaří jednoznačně potvrdit zdroj nákazy, je těžké predikovat.

Kdy by mohlo být jasněji?

Rozhodně to nebude v řádu dní, ale měsíců. Důležitá při tom bude i ochota čínské strany ke spolupráci a otevřenému sdílení všech informací.

Objevují se názory, že Čína příliš spolupracovat chtít nebude. Skutečně to hrozí?

Nevím, je to možné, ale tyto předpoklady vychází pouze z hodnocení politického systému v Číně a jeho způsobu řízení země. Otevřená spolupráce a sdílení informací je základem výzkumu, a to nejen biologického. Její omezení je dáno většinou jinými zájmy, ať už politickými nebo ekonomickými. Takže těžko předvídat.