Vláda znovu zpřísnila opatření. Na služební cestu už nepůjde vycestovat s rodinou

Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)

Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Vicepremiér Karel Havlíček vystoupil 28. ledna 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
2
Fotogalerie

Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat.

Vláda zároveň rozhodla o tom, že lidé budou moci vyrazit jen do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti. Pronájem chalup rodinám, pokud nepůjde o ubytovací zařízení, ale o nájemní vztah, je nadále umožněn.

Kabinet se podle Hamáčka rozhodl zpřísnit protikoronavirová opatření, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace zhoršovat v době, kdy jsou plné nemocnice.  

Opatření začnou platit v noci z pátku na sobotu, mají snížit mobilitu obyvatel. Trvat budou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zřejmě dva až tři týdny, až klesnou počty hospitalizovaných s covidem na tři až čtyři tisíce. Skóre systému PES není podle něj v současnosti pro vývoj protiepidemických opatření relevantní. Prioritou je podle něj snížit počet hospitalizací.      

Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že vláda netvrdí, že většina penzionů a hotelů nedodržuje pravidla. Většina je podle něj naopak dodržuje zodpovědně. Z kontrolní akce policie a České obchodní inspekce minulý týden podle Havlíčka vyplynulo, že z 40 kontrolovaných hotelů a penzionů bylo 35 zavřených. Pět zařízení mělo otevřeno a lidé se tam prokazovali obchodní cestou, což podle Havlíčka ne vždy byla pravda.

Ubytovací služby budou nadále otevřeny osobám, kterým byla nařízena pracovní povinnost podle krizového zákona, dále lidem s nařízenou izolací nebo karanténou a též cizincům, pokud nemají jiné bydliště na území České republiky a pobývají v zemi v souladu s předpisy.

V případě porušování pravidel ze strany podnikatelů podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) může vedle pokut hrozit i odebrání podpory státu, pokud ji podnikatel z důvodu omezení v době covidu pobírá.

Vleky se zastaví 

Hory se "zavřou" nejen lyžařům, ale také pěším a běžkařům. Lanovky a vleky nově budou moci využívat jen složky integrovaného záchranného systému. Dosud byl omezen jejich provoz jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. Na sjezdovkách se ale koncentrovali sáňkaři, skialpinisté i pěší, což podle Havlíčka vyústilo v chaos, při němž nebyla dodržována základní bezpečnostní a hygienická opatření.

Ačkoli ještě na začátku týdne se Havlíček zasazoval o otevření skiareálů, nynější vývoj epidemie tomu podle něj nejde naproti. „Nemyslíme si, že by sezóna byla ztracená,“ uvedl ministr s tím, že v současné době nemůže skiareálům říci, kdy budou moci otevřít. Je ale podle něj nereálné, že by se tak stalo v příštím týdnu. O otevření zimních středisek bude možné uvažovat asi až ve čtvrtém stupni PES. 

Situace na horách je podle provozovatelů lanovek a vleků neúnosná. Slíbené kompenzace pomohou jen částečně, lyžařská střediska potřebují otevřít. Pokud by se tak stalo v průběhu února, pro mnohé provozovatele už to podle Asociace horských středisek (AHS) nebude řešení, sezona končí kolem 15. března, řekl její ředitel Libor Knot dříve.

Test jednou za tři dny

Lidé se od pátku budou moci nechat zdarma testovat na COVID-19 každé tři dny. Nyní na antigenní test zájemci mohou po pěti dnech. Ministerstvo zdravotnctví chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. V Česku je minimálně od začátku prosince loňského roku takzvaná britská mutace.

Blatný řekl, že tím chce ministerstvo pomoci také pendlerům. Například Rakousko totiž od pondělí 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, protože nesmí být starší než 72 hodin.

Respirátory nebudou povinné

Vláda od minulého týdne také zvažovala možnost uložit povinnost používat respirátory na rizikových místech, jako je MHD. Nakonec používání vyšší ochrany obličeje pouze doporučila, a to nejen na veřejných místech, ale také třeba při nutných návštěvách, například blízkých. Povinnost nosit respirátor nařídila pouze v autoškolách. 

„Instruktoři i žáci v autoškolách musí využívat nově respirátory třídy FFP2 nebo KN95,“ dodal Havlíček.

Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) o vlivu případného nařízení na ceny jednali s dodavateli, výrobci i distributory. Podle Havlíčka respirátory už nabízejí některé obchodní řetězce. Výrobní kapacita činí v Česku 22 milionů respirátorů měsíčně, nákupem by se jich mohlo pořídit dalších 70 milionů kusů měsíčně.