Za peníze od státu padají první trestní oznámení. Lidem hrozí až několik let vězení

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) Zdroj: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
4
Fotogalerie

Peníze rozdány, na řadu přicházejí kontroly a tresty. Úřady v těchto dnech prověřují stovky firem a podnikatelů, kteří přijali podporu od státu v době koronavirové pandemie. Ukazuje se, že zejména plošný příspěvek pro živnostníky – Pětadvacítka – zlákal řadu podvodníků. Finanční správa na ně podala už devět trestních oznámení a další připravuje. Viníkům hrozí vězení, trest přitom může zpřísnit fakt, že se činy staly během nouzového stavu.

„Finanční správa eviduje snahu různých osob a lze říci i organizovaných skupin, které se pokoušejí využít tíživého stavu podnikatelů, jimž jsou bonusy vypláceny,“ řekl mluvčí úřadu Lukáš Heřtus.

Konkrétně šlo například o člověka, který chtěl na příspěvcích od státu získat 875 tisíc korun, když požádal o kompenzační bonus jménem živnostníků, kteří o něj nežádali. Další podvody jsou podobného charakteru, kdy se dotyčný vydával za živnostníka, použil cizí osobní údaje, ale uvedl svůj vlastní bankovní účet.

Finanční správa podala na podezřelé trestní oznámení kvůli tzv. vylákání daňové výhody, za což hrozí půl roku až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. V případě značné škody převyšující půl milionu korun nebo pokud čin spáchá více lidí společně se sazba pohybuje od dvou do osmi let.

„Za nouzového stavu se všechny tresty posuzují podle horní hranice sazeb,“ upozornil advokát Zdeněk Tomíček ze CEE Attorneys, který podle svých slov považuje za nemorální, aby stát zahajoval trestní řízení s lidmi v době krize kvůli pětadvaceti tisícům. „Pokud jde o extrémní případy, tak je to něco jiného. Také jsem slyšel příklady, že na stavbách bylo řečeno dělníkům, že když odevzdají svůj bonus, tak nebudou vyhozeni,“ dodal Tomíček.

Menší pochybení Finanční správa nepostihuje tak přísně, tvrdí mluvčí Heřtus. „Je nezbytné od pokusů o úmyslný podvod odlišit situaci, kdy žadatel podal žádost nesprávně z neznalosti, ve spěchu a stresu,“ řekl. Když se ukáže, že dotyčný nemá na bonus nárok, stačí většinou peníze vrátit. Zatím tak učinilo 1154 lidí, kteří dohromady vrátili 24,5 milionu korun. Celkem si o peníze zažádalo přes 820 tisíc živnostníků, kterým stát rozdal 18,4 miliardy korun.

Plošné kontroly probíhají u rozsáhlejšího programu Antivirus, ve kterém poskytuje stát firmám příspěvek na mzdy. I zde dochází k pochybením, kdy firma například čerpá příspěvek na zaměstnance, který je ve výpovědi. Kontroly se chystají také u záručních programů COVID.