Bitcoin dál krvácí. Z rekordu odepsal přes polovinu, jiné kryptoměny jsou na tom ještě hůř

Bitcoin prodělává další sérii mohutných výkyvů.

Bitcoin prodělává další sérii mohutných výkyvů. Zdroj: profimedia

Nejznámější kryptoměna bitcoin se dnes propadla pod hranici 40 tisíc dolarů (asi 830 tisíc korun) a ve srovnání s letošním maximem je o 40 procent slabší.
Elon Musk oznámil, že jeho podnik už v nebude přijímat bitcoinové platby.
Na maximum 64.895,22 dolaru se bitcoin letos vyšplhal 14. dubna.
Čína v úterý zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami.
5
Fotogalerie

Cena bitcoinu odepsala přes 25 procent za jediný den, spadla až ke 30 tisícům dolarů za virtuální minci. Ether ztratil ještě o deset procentních bodů více. Kurzy obou kryptoměn jsou sotva na polovině svých letošních rekordních hodnot. Pád, který minulý týden zahájily tweety šéfa automobilky Tesla Elona Muska, zrychlily informace o omezení kryptoměnových transakcí v Číně. 

"Bitcoin odepsal ze svého rekordu přes 50 procent během 35 dní. V případě Etherea to trvalo jen osm dní. Problém s takhle vysokými výkyvy hodnoty je, že kryptoměny budou vypadat z pohledu firem jako nepoužitelná investice," napsal na twitteru ředitel analytické sekce The Block Vavřinec Čermák.

Bitcoin oslabil až na 30 270 dolarů (zhruba 631 400 korun). Na maximum 64 895,22 dolaru se bitcoin letos vyšplhal 14. dubna. Minulý týden ale pro něj byl nejhorší od února - ztratil asi 13 procent hodnoty. Přispěl k tomu právě Musk, když oznámil, že jeho podnik už nebude jako platbu za svá auta přijímat bitcoiny. Dominantní kryptoměna nyní odepsala všechny své zisky od únorového oznámení Tesly, že do své firemní rozvahy zařadila bitcoin.

Nálada na kryptotrhu je momentálně nejhorší za poslední rok. Jeden z jejích ukazatelů, takzvaný Crypto Fear & Greed Index mapující kromě cenových pohybů i sentiment kryptoměnové komunity na sociálních sítích, se nachází na úrovni extrémního strachu.

Co je bitcoin a jak funguje:

Podle analytika společnosti Purple Trading Štěpána Hájka se v případě některých kryptoměn v úterý nuceně uzavíraly takzvané “napákované” pozice, kdy se k nákupům využívají vypůjčené peníze. To vedlo k tomu, že se uvolnily tisíce mincí, které se dostaly na trh, likvidita dominovým efektem přehltila trh a dostala ceny pod tlak.

"Další vývoj kurzu bitcoinu i dalších kryptoměn bude záležet na pozitivních nebo negativních zprávách, které se jich týkají. Hodnota tohoto digitálního zlata je totiž, na rozdíl od žlutého kovu, založena čistě na investorské důvěře. Nicméně očekáváme, že pokles přiláká nové investory a bitcoin se zanedlouho vrátí nad hranici 50 tisíc dolarů. U etherea pak letos čekáme další rekordy," řekl ČTK ředitel portálu Bitstock.com Martin Stránský.

Autority po celém světě se podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera snaží dostat digitální mince pod svou kontrolu. Mezi nejčastěji vyzdvihované výhody bitcoinu patří právě nízká míra regulace. Více restrikcí proto může mít na celý ekosystém kryptoměn neblahý vliv.

Masivní propady ceny bitcoinu nebyly výjimkou ani při minulém růstovém cyklu:

Fondy, které nakupují kryptoměny, budou podle amerických regulátorů předmětem intenzivnějšího dohledu. To pak může vést k omezení poptávky po bitcoinech ze strany velkých fondů, míní Pfeiler.

Čína v úterý zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami. Peking také investory varoval před spekulativním obchodováním s nimi. Podobně indická centrální banka odrazuje úvěrové instituce od obchodů s kryptoměnami.