VIDEOGRAFIKA: Proč zlato navzdory inflaci příliš nezáří

Video placeholde

Inflace se ukazuje jako stále reálnější hrozba ve Spojených státech i v Česku, na ceně zlata se to ale zatím příliš neprojevilo. Drahý kov přitom podle svých zastánců platí jak za bezpečný přístav pro uložení bohatství v nejisté době, tak za pojistku proti oslabování kupní síly peněz. Důvodem je omezená nabídka zlata. Videografika automaticky spouštěná pod titulkem článku uvádí čtyři plus jeden důvod, proč tato „pojistka“ zůstává relativně levná.

Podle domácích prodejců zlata zájem Čechů o drahé kovy nedosahuje úrovní z loňského léta. Cena žlutého kovu tehdy překonala 2000 dolarů za troyskou unci, momentálně se cena pohybuje okolo 1850 dolarů za unci. 

Obchodní ředitel obchodníka s drahými kovy Zlaťáky Jan Rožek nicméně očekává zdražování zlata. Důvodem je podle něj další růst počtu případů koronaviru v různých částech světa jako například v Indii, což vyvolává obavy investorů. „Jejich optimismus po rychlém oživení v dubnu utichl, pokud bude i nadále v květnu klesat, předpokládáme zvýšení poptávky po zlatě jako bezpečném přístavu a počítáme tedy i s růstem jeho ceny,“ podotkl Rožek.

V neposlední řadě bude významný i vliv inflace. Obecné zdražování by mělo vést i k růstu hodnoty zlata, část odborníků ale varuje, že možné snahy centrálních bank o zkrocení růstu cen by negativně dopadly i na tento kov.

„Inflační očekávání se propíší do nárůstu dluhopisových výnosů a srazí dolů ceny zlata,“ uvedl koncem loňského roku v investiční poradně E15 Premium portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.