Domácí kryptofirmy zkusí vyšachovat ČNB z udělování licencí byznysu s bitcoiny a spol.

Logo bitcoinu na budově ČNB? Zatím jen ve fantazii umělé inteligence.

Logo bitcoinu na budově ČNB? Zatím jen ve fantazii umělé inteligence. Zdroj: Midjourney

Blíží se hlasování v Evropském parlamentu o komplexní regulaci kryptoaktiv s názvem MiCA (Markets in Crypto-Assets). K jejímu schválení by mělo dojít v dubnu. Již nyní ale tuzemský kryptobyznys bojuje za to, aby nařízení EU o kryptoaktivech dalo co nejmenší pravomoci České národní bance.

Jedním z hlavních aspektů MiCA je povinnost pro poskytovatele řady služeb kolem kryptoaktiv získat licenci pro působení na společném evropském trhu. Hrubé obrysy vypadaly dlouho jednoznačně: v případě Česka by mělo licencování kryptofirem spadat pod působnost tuzemské centrální banky.

„V současnosti připravované nařízení MiCA bude po svém přijetí představovat zásadní změnu v oblasti poskytování služeb spojených s kryptoaktivy v ČR a v EU. Většina těchto služeb bude nově vyžadovat povolení k činnosti udělené ČNB,“ uvedla před necelým rokem za ČNB Petra Vodstrčilová.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023. Podívejte se na video:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

Jenže s blížícím se termínem schválení MiCA a dolaďováním podrobností návrhu přestává být výklad budoucích pravomocí ČNB jednoznačný. „Teprve po dokončení procesu adaptace českého právního řádu na nařízení MiCA bude jasné, zda bude ČNB orgánem dohledu ve všech oblastech upravených tímto nařízením, tedy včetně udělování licencí,“ uvádí nyní mluvčí centrální banky Petra Vlčková.

„MiCA stejně jako další unijní předpisy regulující finanční služby výslovně nestanoví, který orgán členského státu je oprávněný licencovat a dohlížet subjekty na trhu. Toto je zcela v působnosti členských států,“ doplňuje advokát Martin Hobza.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!