Evropa ještě v technologiích nekončí. Hraje první ligu v kryptu

V Evropě bují kryptostartupy, málokteré ale vyrostou v jednorožce

V Evropě bují kryptostartupy, málokteré ale vyrostou v jednorožce Zdroj: Midjourney

Skeptici by rádi přezdívali Evropě nikoliv starý, ale zastaralý kontinent. Navzdory zaostávání evropských firem v oblasti umělé inteligence či elektromobility ale stále ještě existují technologická odvětví, kde tento světadíl snese srovnání se Spojenými státy nebo s Čínou: v přístupu ke kryptoměnám. Naděje je to i pro Česko. „Projednou má Evropa reálnou možnost udávat směr významné inovace a oživit svou upadající ekonomiku,“ uvedl Patrick Hansen, šéf evropské strategie amerického vydavatele stablecoinu USDC. 

Příznačné bylo nedávné rozčarování Briana Armstronga, šéfa jedné z největších kryptoburz světa – americké Coinbase – z postupu tamních regulátorů. Podle Komise pro cenné papíry (SEC) představuje část virtuálních měn ve své podstatě neregistrované cenné papíry, s nimiž Coinbase a další burzy nelegálně obchodují. Armstrong veřejně deklaroval, že zváží odchod své firmy s tržní kapitalizací kolem 20 miliard dolarů ze Spojených států. Nevyzpytatelné tažení amerického kryptošerifa Garyho Genslera a potírání kryptobyznysu ze strany Pekingu staví Evropskou unii spolu s Velkou Británií do výhodné pozice.

Tím spíše, když evropská regulace minimálně v tomto kontextu neslouží jako brzda celého oboru, ale spíše prostředek, díky němuž mají velcí hráči a investoři pověstný klid na práci. Přede dvěma týdny vstoupilo v EU v platnost nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA). Unie se tak stala jednou z prvních jurisdikcí s právním rámcem pro obchodování s digitálními aktivy.

„Pro úspěšné zavedení nových pravidel v praxi bude nyní potřeba úzká spolupráce mezi firmami a příslušnými státními orgány,“ popisuje Ondřej Kovařík (za ANO), který je zároveň stínovým zpravodajem nařízení. Příprava regulace a její obrysy dávaly již v minulých letech velkým kryptoinvestorům jistotu, že s nimi a jejich oborem kontinent do budoucna počítá a nevydá se cestou brutálních restrikcí například po vzoru Číny.

„Jakkoliv není MiCA dokonalá, přispěje k rychlejšímu rozvoji sektoru kryptoaktiv v Evropě. Poskytuje celoevropský rámec, který dává právní jistotu poskytovatelům kryptoslužeb a vydavatelům stablecoinů,“ cituje právního experta bruselské lobbistické organizace Blockchain for Europe Tommasa Astaziho report českého fondu RockawayX.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!