Exšéf zkrachovalé bitcoinové burzy má nakročeno k desítkám miliard

Mark Karpelès

Mark Karpelès Zdroj: profimedia

Bitcoin
Automat na bitcoin
Bitcoiny (ilustrační foto)
bitcoin
Bitcoin
7
Fotogalerie

Věřitelé tvrdí, že strmý nárůst ceny bitcoinu způsobil, že aktiva zkrachovalé burzy převyšují její závazky.

Z rychlého nárůstu hodnoty kryptoměn profitují mnozí investoři. Současný vývoj může být příznivý i pro zkrachovalou tokijskou burzu Mt. Gox, která byla před třemi lety největším tržištěm s kryptoměnou na světě. Hodnota bitcoinu od jejího pádu v roce 2014 čtyřicetinásobně vzrostla.

Skupina věřitelů již podnikla právní kroky, které by v případě úspěchu mohly burzu i jejich peníze zachránit. Jsou totiž přesvědčeni, že nárůst bitcoinu zvýšil hodnotu jejích aktiv. Mohla by tak nejen splatit své závazky, ale vykázat i nemalý zisk, uvádí server listu Financial Times.

Věřitelé si nárokují celkem 58 miliard jenů (11,1 miliardy korun), k jejichž umoření by burze stačilo kolem 30 tisíc bitcoinů v nynějších cenách. Burza jich má přitom hypoteticky k dispozici dalších přibližně 170 tisíc, avšak proces likvidace započal v době, kdy uvedené mince měly jen zlomek nynější hodnoty. 

Pokud by s nimi mohla burza opětovně nakládat, vydělal by na tom i její bývalý šéf Mark Karpelès, který v Japonsku čelí obviněním ze zpronevěry. Dostat by mohl nakonec několik miliard dolarů a z celé kauzy vyjít jako jeden z vítězů.

Tokijská burza byla do roku 2014 největším tržištěm s kryptoměnami, hodnota obchodovaných bitcoinů dosahovala až čtyř stovek milionů dolarů. V únoru zmíněného roku ale přišla o velkou část svých prostředků, což vedlo k jejímu krachu, stejně tak i k mohutnému propadu do té doby rekordně rostoucího bitcoinu.

Vedení burzy jako důvod krachu vidí hackerské útoky, příčinu však hledají i japonské soudy. Věřitelé dosud ze zmizelého obnosu neviděli ani bitcoin.