Finta proti stagflaci už ztrácí na síle, na úroky dvacet procent pomalu zapomeňte

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Kam s penězi? Zodpovězení otázky se stává ještě zapeklitější. Ještě donedávna si šlo v rámci takzvaných decentralizovaých financí (DeFi) přijít úročením digitální obdoby dolarů až na dvacetiprocentní roční výnos. Podobné projevy časů hojnosti v této odnoži světa kryptoměn ale pomalu končí. A někde už snižování výnosů dostalo jasný termín. To ale ještě neznamená, že odvážlivcům bez výraznější averze k riziku nebudou DeFi i nadále nabízet zajímavé příležitosti.

Tento kryptotrend se otáčí v tu nejnevhodnější dobu. Zatímco centrální banky zvyšují úrokové sazby, některé mimořádně lukrativní DeFi protokoly úroveň výnosů snižují. A to vše v době, kdy některým ekonomikám hrozí značně nepříjemná kombinace minimálního ekonomického růstu a mimořádně vysoké inflace.

Utéct před stagflací s penězi do DeFi představuje jednu z alternativ ponechání prostředků na bankovním účtu nebo investic do akciových fondů.

Proč stagflace představuje investiční peklo? Vysvětlí Jaroslav Bukovský. Podívejte se na video:
Video placeholde
Z(a)tracená čísla 7.4. • Videohub

Vždyť ještě koncem dubna si bylo možné přijít na pravidelně vyplácených úrocích z takzvaného stablecoinu (virtuální měny pevně svázané s kurzem dolaru – pozn. red.) na 19,55procentní roční výnos. Co takové finanční dobrodružství obnášelo a obnáší?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!