Gruzínský cukrovar propustil stovky zaměstnanců kvůli plánované těžbě kryptoměn

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Cukrovar společnosti Agara Sugar Company ve stejnojmenném městě asi 90 kilometrů od Tbilisi fungoval od roku 1932, donedávna zaměstnával 481 pracovníků. Ti všichni přišli o svá místa kvůli plánům majitele společnosti těžit v továrně kryptoměny. 

V říjnu 2017 se cukrovar, který nyní vlastní asijský holding Azersun uzavřel a zanechal všech 481 tamních zaměstnanců bez práce. Bez továrny, která vyrábí cukr z dovážené cukrové třtiny, nemá město žádný jiný zdroj příjmů.

Po několika měsících bez práce uspořádali bývalí pracovníci továrny kampaň, aby zachránili cukrovar a mohli se vrátit na svá pracovní místa. Požádali o pomoc i gruzínskou vládu.

Současní majitelé mají však se starou továrnou jiné plány. Na místě se mají začít těžit kryptoměny a v objektu už je potřebné vybavení a personál pro těžbu digitálních měn. Důvody jsou zřejmé. Gruzie se totiž stala klíčovým hráčem na poli kryptoměn a podle místních médií se stala třetím největším "producentem" virtuálních měn na světě.

Firma původně tvrdila, že těžba by neměla zasáhnout do výroby cukru. Společnost však poté uvedla, že musela zavřít kvůli právním změnám v Evropské unii, s nimiž Gruzie uzavřela dohodu o volném obchodu od roku 2016. 

"Před říjnem loňského roku byly země Evropské unie omezené v tom, kolik cukru můžou vyvážet. Vzhledem k tomu, že tyto kvóty byly zrušeny, zvýšená nabídka cukru na světovém trhu vedla ke snížení cen," uvedla Agara v březnu. V letošním roce poklesly ceny na 350 dolarů za metrickou tunu, což je údajně mnohem nižší než výrobní náklady společnosti Agara.

Společnost uvedla, že je připravena investovat do surovin a opět otevřít továrnu, jakmile se cena stabilizuje.