Krypto-graf týdne: Konec stagnace, ether je nejcennější za poslední rok

Ethereum a jeho logo

Ethereum a jeho logo Zdroj: profimedia/E15

Druhá nejrozšířenější kryptoměna ether má za sebou mimořádně úspěšných sedm dní. Zpevnila o téměř 20 procent a její kurz je vůči dominantnímu bitcoinu nejsilnější za 12 měsíců.

K nákupu jednoho etheru bylo v pátek odpoledne potřeba 0,0287 bitcoinu, v přepočtu zhruba 275 amerických dolarů.

Vyjádřena v amerických dolarech je hodnota etheru těsně pod úrovní z letošního února, kdy jedna digitální mince stála 280 dolarů. Tato cenovka ve standardní měně zároveň představuje dvanáctiměsíční maximum.

Aktuální kurz etheru vůči bitcoinu:

Poslední dva měsíce přitom hodnota etheru, tedy digitální mince fungující na technologické platformě s názvem Ethereum, prakticky stagnovala.

Za cenovým oživením stojí především sílící trend takzvaných decentralizovaných financí, tedy finančních derivátů, které pro své fungování využívají mimo jiné právě platformu Ethereum. S používáním derivátů jsou ale spojeny transakční poplatky, které je nutno uhradit pomocí etherů.

Aktuální kurz etheru vůči dolaru:

Zájem o Ethereum, respektive digitální mince ether, dále zvedá oznámení, že 4. srpna vstoupí do veřejného testovacího režimu dlouho očekávané vylepšení Etherea.

Jádrem upgradu je zvýšení datové propustnosti sítě a zejména zavedení nových odměn pro držitele kryptoměny. Majitelé aspoň 32 etherů (v přepočtu 200 tisíc korun) by získali nárok na přibližně desetiprocentní výnos ze svého digitálního jmění.

Ethereum se ale potýká i se zásadním nedostatkem. Vzhledem k relativně omezené kapacitě sítě zvýšení zájmu o její využívání provází i výrazný nárůst transakčních poplatků.

Kdo by chtěl digitální měnu ether využívat k placení, měl by počítat s tím, že průměrná výše poplatku dosahuje 1,5 dolaru.