Krypto-graf týdne: Na raketově rostoucím fenoménu DeFi vydělává zatím jen pár spekulantů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Jak silný je ve skutečnosti trend takzvaných decentralizovaných financí (DeFi)? Analýza Simone Contiho ze švýcarské blockchainové společnosti Eidoo naznačuje, že na něj zatím naskočil jen zlomek počtu lidí, kteří drží nejrozšířenější kryptoměnu bitcoin.

Conti zveřejnil řadu statistik souvisejících s rozmachem DeFi. Součástí trendu je vznik nových tokenů, tedy virtuálních žetonů s výhodou, že je lze anonymně půjčovat za solidní úrok. Některý z nich údajně vlastní jen asi 360 tisíc lidí. Pro srovnání: držitelů nejrozšířenějšího bitcoinu je podle nejrůznějších odhadů kolem padesáti milionů.

Analytik zároveň zdůraznil, že se jednotlivé „DeFi tokeny“ soustřeďují v několika málo rukou. Většinu z nich vlastní pouhá pětice největších držitelů, což Contiho vedlo k řečnické otázce, do jaké míry je na místě hovořit o „decentralizovaných“ financích.

Pro řadu zastánců ale hlavní devizu DeFi představuje  snadnost, s jakou lze úvěry nabírat či poskytovat.

Prakticky k tomu není třeba uvádět vlastní jméno a operace nepodléhají schválení centrální autority (například v podobě banky), jelikož hlavní slovo mají algoritmy a automatizace. Výše úroků, na které si tak lze přijít, dosahuje až deseti procent ročně.

Je to ovšem zároveň riziková přirážka, neboť DeFi představují neregulovanou a z uživatelského pohledu často mnohem složitější sféru, než je nákup bitcoinu či platba touto měnou.

„Bohužel si DeFi prochází porodními bolestmi. Je to stále kód, který i když je transparentní a otevřený, má tu a tam chybu a lidé přijdou o spoustu peněz,“ uvedl nedávno pro E15 Premium hlavní analytik skupiny Roklen Dominik Stroukal.