Kryptoměny jsou nejdražší v historii. Po posledním rekordu však přišel kolaps

Bitcoin v posledních měsících táhne trh kryptoměn vzhůru.

Bitcoin v posledních měsících táhne trh kryptoměn vzhůru. Zdroj: profimedia

Bitcoin není jedinou virtuální mincí, na které šlo letos slušně vydělat.
Ether má podle svých zastánců solidní růstový prostor.
3
Fotogalerie

Celková hodnota všech kryptoměn na světovém trhu v prvních dnech nového roku překonala poprvé v historii 900 miliard dolarů. Padl tak rekord z počátku ledna 2018, kdy součet virtuálních mincí atakoval 830 miliard dolarů. Dramaticky trh narostl především v závěru loňského roku, jen za necelé dva uplynulé měsíce se totiž hodnota světového kryptoměnového trhu zdvojnásobila.

Podle znalců je trh na rozdíl od roku 2018 stabilnější a riziko totálního kryptoměnového kolapsu, který pak tehdy nastal, je nižší.

„Tento býčí trh je od toho posledního v mnohém odlišný. Na stranu poptávky nastoupily instituce, které nakupují pravidelně a dlouho,“ uvádí Juraj Bednár z Paralelní Polis. Za příznivou zprávu považuje, že dramatický růst trhu ve velmi krátké době je v rozhodující míře tažený bitcoinem. „Loni jsme byli svědky rostoucí využitelnosti bitcoinu,“ připomíná ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Nejznámější kryptoměnu podporuje od podzimu například platební služba PayPal.

Na rozdíl od roku 2018 z trhu zároveň zcela vymizely investice do projektů prostřednictvím primárních nabídek mincí, takzvaná ICO. Řada těchto někdy podvodných emisí přispěla tehdy k podkopání důvěry investorů v celý trh.

„Výsledkem tak může být to, že se hodnota nejen bitcoinu lépe udrží,“ dodává Bednár s tím, že cenovou stabilitu kryptoměny však ze své podstaty nenabídnou. Samotný bitcoin, který tvoří přes 60 procent světového trhu s virtuálními měnami, jen za uplynulý měsíc podražil o více než 65 procent a celý trh narostl zhruba o polovinu. 

„Rapidní cenový vzestup bitcoinu od začátku prosince nemá fundamentální oporu. Jde o příklad spekulativní bubliny, do které se zapojují retailoví hráči s vidinou závratných zisků. Určitá korekce je takřka nevyhnutelná,“ soudí Pfeiler.

Investoři ovšem vzali v posledních měsících na milost svět virtuálních měn nejen pod dojmy jejich rychlého růstu, mnohým posloužil i jako pojistka proti hrozbě eroze tradičních investorských východisek posledních dekád. 

„Především loňské zásahy měnové politiky ve Spojených státech jsou hlavním důvodem, který pomáhá kryptoměnám výše. Extrémně uvolněná měnová politika vede k riziku znehodnocení dolaru, což motivuje některé investory k hledání alternativ,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Ze svých loňských minim na březnovém počátku pandemie podle statistik portálu Coinmarketcap poskočila hodnota kryptoměn do současnosti takřka na svůj šestinásobek. To podle dat Thomson Reuters například znamená zhruba osminásobný růst oproti jednomu z nejznámějších akciových indexů S&P 500. 

Ještě extrémnější situace panovala v roce předcházejícím zmíněnému lednu 2018, kdy hodnota kryptoměn vzrostla čtyřicetinásobně. Poté následoval pád trhu trvající až do konce téhož roku, během něhož se hodnota kryptoměn propadla o bezmála 90 procent. Investoři do virtuálních měn už v průběhu prvního měsíce propadu přišli v průměru o 60 procent.

„Svědky podobného scénáře můžeme být i tentokrát, nicméně i po případném propadu lze očekávat vyšší ceny kryptoměn, než na které jsme byli zvyklí od poloviny roku 2018 do poloviny roku 2020,“ soudí ekonom BH Securities Štěpán Křeček.