Kryptosvět polyká rekordní balíky peněz. Odsává je i z akcií

Propady o patnáct procent nejsou ve světě kryptoměn výjimečné.

Propady o patnáct procent nejsou ve světě kryptoměn výjimečné. Zdroj: profimedia

Květen má reálnou šanci přitáhnout do kryptoměnového světa rekordní objem peněz. Za necelé první dva týdny tohoto měsíce zobchodovaly kryptoměnové burzy virtuální měny za bezmála bilion dolarů. To je podle statistik Cryptocompare takřka o pětinu více než v doposud rekordním dubnu a dvacetinásobek toho, co za stejné období před rokem.

Za boom vděčí trhy mimo jiné faktu, že drobní investoři stále častěji dávají vale akciím a stěhují peníze do kryptosvěta.

„Kromě zvýšeného investorského zájmu kryptoměny čím dál více přitahují zájem traderů a ,dealerů‘,  kteří nakupují a prodávají na velmi krátkodobých pozicích. V kryptosvětě se ale zabydlují i spekulativně zaměřené fondy, jež otevírají a zavírají taktické pozice. Děje se tak i díky tomu, že postupně vzniká spolehlivější institucionální a právní zázemí,“ soudí Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs.

Aktivita investorů přitom dramaticky roste den co den. Podle dat společnosti Statista tak například 12. května přesáhl objem obchodů na patnáctce nejvýznamnějších kryptoměnových burz hodnotu 200 miliard dolarů. Ve stejný den se jen na největší kryptoburze Binance zobchodovaly kryptoměny za padesát miliard dolarů.

„Kromě intenzivnější snahy burz přilákat nové uživatele zvyšuje objemy boom kryptoměnových derivátů. Situaci ještě komplikuje růst objemu kryptoderivátů, který zejména ve druhé polovině roku 2019 způsobil výrazný růst objemu obchodů s kryptoaktivy,“ dodává ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Například denní obchodní aktivita na derivátech měny ether byla během prvního květnového týdne oproti počátku dubna zhruba šestinásobná. 

Objem obchodů na kryptoburzách zároveň roste rychleji než hodnota trhu. Zatímco od prosince tržní kapitalizace všech virtuálních mincí vzrostla podle dat portálu Coinmarketcap 2,9krát, objem peněz protočených investory na burzách vyšplhal na čtyřnásobek. Přesně k opačnému trendu přitom dochází na tradičních akciových burzách.

„Objem akciových obchodů na amerických burzách se v dubnu meziměsíčně propadl o 27 procent,“ připomíná ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Soudí, že do kryptoměn se zapojuje stále výraznější počet investorů, přičemž ti drobní se častěji zaměřují na méně známé virtuální mince, institucionální se pak stále točí kolem dominantního bitcoinu. „Zejména drobní investoři se odvracejí od akciových burz a přesouvají se právě na kryptoburzy,“ dodává Pfeiler. 

Nejvíce peněz nepřitahuje stále dominantní bitcoin. Jak uvádějí statistiky Coinmarketcap, zdaleka největší objem obchodů se v uplynulých třiceti dnech odehrál v měně XRP, kterou následoval bitcoin a v těsném závěsu pak tether, ethereum a kontroverzní dogecoin.

Ekonomové připomínají, že pradůvod boomu kryptoměnového světa spočívá především v tom, že světové centrální banky v reakci na pandemii masivně tisknou peníze. Nejaktivnější je v Fed, masivně zvyšují objem peněz v oběhu také evropská či japonská centrální banka.