Lukačovič versus bitcoin. O co všechno jde v miliardářově válce proti „sektě“

Jak si umělá inteligence představuje údajnou bitcoinovou sektu.

Jak si umělá inteligence představuje údajnou bitcoinovou sektu. Zdroj: Midjourney

Jeden z nejbohatších Čechů se pustil do svaté války proti bitcoinu a kryptoměnám. Zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič považuje dominantní virtuální měnu za Ponziho schéma alias „letadlo“ a její zastánce za členy sekty. Podnikatel se údajně jen snaží ochránit peníze důvěřivých investorů, kterým prý hrozí, že v kryptu přijdou o všechno. Lukačovičova frenetická aktivita na Twitteru slouží mimo jiné i jako důkaz, že takzvané kulturní války dorazily do českého byznysového prostředí. Vyplatí se ji sledovat i proto, že slova o sektářské komunitě nejsou v případě bitcoinistů až tak mimo. Nic na tom nemění ani to, že i Lukačovičovo vystupování na sociální síti nese jisté rysy sektářství. Promluvit by o tom mohl zástup uživatelů Twitteru, které miliardář zablokoval.

Miliardářovo tažení proti bitcoinu začalo ještě před rokem 2022, který mu dodal argumentační munici v podobě masivního propadu ceny kryptoměny – kurz bitcoinu měl přitom podle nejhalasnějších zastánců v období nevídané inflace růst až na Měsíc.

V létě 2021 si podnikatel mimo jiné postěžoval v tom duchu, že bitcoinoví držitelé jsou ze všech nejrůznějších typů investorů či spekulantů verbálně nejagresivnější. Od té doby se jeho „vztah“ k bitcoinistům ještě vyhrotil, neváhá komunitu kolem kryptoměny zesměšňovat a přirovnávat k sektě, která si opakuje pár zaklínadel typu HODL a neváhá bitcoin zuřivě obhajovat u každé, byť jen trochu negativní zmínky.

Jak Lukačovič, tak zarytí obhájci bitcoinu jdou svou aktivitou na sociální síti proti dávnému výroku Satoshiho Nakamota, tvůrce kryptoměny. V roce 2010 napsal na diskuzní fórum, že pokud mu druhá strana nevěří nebo mu nerozumí, nehodlá ztrácet čas s jejím přesvědčováním. Pod Lukačovičovými tweety se ovšem děje naprostý opak. Alespoň tedy zdánlivě. Z logiky fungování sociálních sítí je jasné, že jejich principem není komunikace, ale snaha udržovat si vlastní status.

Nejzapálenějším bitcoinerům Lukačovič stejně nedá spát a s mírně arogantní nakamotovskou dikcí mu předhazují, že jako „nocoiner“, tedy člověk, který nikdy nevlastnil ani kousek bitcoinu, nemůže tématu v životě porozumět. Miliardář řadu oponentů zablokoval a připravil je o možnost vzájemné interakce – stalo se to mimo jiné Alexandru Pilařovi, bývalému manažerovi DHL, který v současnosti investuje do tuzemských startupů v oblasti bitcoinu a sám se snaží kryptoměnu popularizovat.

Jaké jsou nejčastější chyby při investicích do krypta. Podívejte se:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Pilařův styl komunikace je přitom na poměry sociálních sítí nadmíru kultivovaný. Situace je o to paradoxnější, že Pilař napsal několik komentářů o bitcoinu pro portál Seznam Zprávy, který Lukačovič vlastní.

Místo toho se miliardář na svém twitterovém tažení zaštiťuje retweety podobně smýšlejících investorů a podnikatelů typu Jana Barty, Daniela Gladiše či Radovana Vávry. Ano, toho Vávry, který propagoval-nepropagoval projekt Xixoio.

Kulturně-byznysové války

Miliardáři se ale podařil začátkem prosince poměrně zajímavý „freudovský přeřek“, který naznačil, proč by měli současné války o bitcoin přece jen sledovat i lidé dosud nezainteresovaní. „Copak KURVA skalní zastánci bitcoinu nechápou, že už mám taky něco za sebou?" hřímal Lukačovič v tweetu, který vzápětí smazal.

Tweet, který Ivo Lukačovič vzápětí smazal.Tweet, který Ivo Lukačovič vzápětí smazal. | Twitter

Odpověď na jinak řečnickou otázku by zněla negativně. Ne, bitcoineři v první řadě nechápou, proč by zkušenosti z jiných oborů měly být stěžejní k (ne)pochopení fungování víceméně bezprecedentního fenoménu jako bitcoin. Kromě toho by se vysmáli sektářské argumentaci autoritou. Jenže celý tento způsob komunikace by hlavně nasvítil hlubokou „generační“ propast. Je snadné

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!