Lukašenko fandí bitcoinu. Může toho využít při obcházení sankcí

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko Zdroj: profimedia

Režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka by mohl při odolávání tlaku ostatních zemí těžit ze své dřívější náklonnosti k virtuálním měnám. Bitcoin a spol. lze z jejich podstaty použít jako nástroj k obejití případných mezinárodních sankcí. Bylo by to však jen provizorní řešení, které by Bělorusku stejně zásadně nepomohlo, soudí někteří experti.

Zemi, kde Lukašenko vládne už 26 let, by se mohla vyplatit její vstřícnost vůči kryptoměnám. V roce 2017 Bělorusko zlegalizovalo používání kryptoměn a upisování nových virtuálních mincí (praxe známá pod zkratkou ICO) stejně jako osvobodilo od daní všechny příjmy plynoucí z digitálních měn.

Lukašenko tím chtěl mimo jiné vyprofilovat Minsk jako jedno z technologických center regionu východní Evropy. Povědomí o bitcoinu by se ale prominentům Lukašenkova režimu mohlo nyní vyplatit mnohem přímočařeji než „jen“ v podobě růstu HDP. V případě zavedení sankcí vůči vybraným osobám, čehož chce dosáhnout Evropská unie, lze poloanonymní virtuální měnu teoreticky použít k obejití restrikcí a snadnému vyvádění peněz ze země.

„Takové úvahy jsou realistické, ale v případě hospodářské izolace země by se stejně nezpomalil ekonomický pokles,“ uvedl pro portál RBC viceprezident Ruské asociace kryptoprůmyslu Valerij Petrov.

V tomto kontextu prý překážejí i běloruské zákony požadující identifikaci lidí, kteří kupují bitcoiny. I bez speciální legislativy by však bylo iluzorní domnívat se, že jsou bitcoinové transakce nevystopovatelné.

Nedávno se o tom přesvědčili členové islamistické al-Káidy a Islámského státu, kterým americké úřady zabavily kryptoměny v hodnotě desítek milionů korun. Washington navíc už dříve v případě Íránu ukázal, že dokáže na sankční seznam zapsat i konkrétní bitcoinové adresy (chápat je lze jako čísla účtů) spojované s nežádoucími osobami.

Bitcoin na rozdíl třeba od kryptoměny monero nefunguje zcela anonymně. Všechny záznamy o platbách jsou uloženy ve veřejně přístupné účetní knize. Ačkoli nejsou spárovány s konkrétním držitelem virtuálních mincí, dodatečnou sofistikovanou datovou analytikou se lze k dodatečným informacím dopracovat.

Konkrétně Írán však představuje příklad mezinárodně izolované země, která se kryptoměny snaží využívat a v jejímž případě se nejedná o chvilkový výstřelek. „Sankce v Íránu urychlily přijetí měn typu bitcoin. Stále více je k obejití právních bariér využívá jak tamní vláda, tak veřejnost,“ napsala odbornice na problematiku digitálních měn Tanvi Ratnaová v renomovaném magazínu Foreign Policy. Pro některé Íránce představuje bitcoin jedinou možnost, jak z něj dostat finanční prostředky.