Nedostatek energie komplikuje práci těžařům kryptoměn v Kazachstánu

Na těžbu bitcoinu je potřeba hodně energie.

Na těžbu bitcoinu je potřeba hodně energie. Zdroj: ČTK

Těžaři kryptoměn v Kazachstánu se v souvislosti s prudkým nárůstem těžby potýkají s výrazným nedostatkem elektřiny, informuje deník Financial Times. Kazachstán čelí potížím s přetíženou energetickou sítí především poté, co se do země přesunuli těžaři z Číny, která v září zakázala transakce založené na kryptoměnách.

Poptávka po elektřině v Kazachstánu vzrostla od začátku roku 2021 přibližně o osm procent, což je výrazný nárůst oproti jedno až dvouprocentnímu ročnímu růstu, který tato země obvykle zaznamenává. Odhaduje se, že z Číny do Kazachstánu zamířilo přibližně 87 849 „energeticky náročných“ těžebních zařízení.

Jen v říjnu došlo kvůli přetížení k nouzovému odstavení tří nejdůležitějších uhelných elektráren v Kazachstánu. V souvislosti s těmito výpadky začalo ministerstvo energetiky omezovat nové těžební farmy, aby během dvou let nevyužívaly více než 100 megawattů elektrické energie, později však od tohoto omezení ustoupilo.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Energetická společnost Kazakhstan Electricity Grid Operating Company varovala, že v rámci snahy o eliminaci výpadků začne padesáti registrovaným těžařům poskytovat elektřinu na příděl. Kazašští úředníci přičítají nedostatek energie nárůstu „šedých“, tedy neregistrovaných těžařů. Odborníci odhadují, že tito těžaři jsou zodpovědní za spotřebu až 1200 megawattů.

Od roku 2022 začne Kazachstán od legálních těžařů vyžadovat příplatek, který má pomoci odlišit registrované těžaře od těch „šedých“ a současně má zmírnit nedostatek energie. Země plánuje účtovat legitimním těžařům poplatek ve výši 1 kazašského tenge (cca 0,05 Kč) za kilowatthodinu.