Aktualizováno
Nižší trest, než se čekalo. Zakladatel kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried stráví za mřížemi 25 let

Sam Bankman-Fried přichází k soudu v New Yorku, únor a2024

Sam Bankman-Fried přichází k soudu v New Yorku, únor a2024 Zdroj: ČTK / AP / Seth Wenig

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si u soudu v New Yorku vyslech rozsudek 25 letům odnětí svobody vězení. Porota už loni v listopadu uznala Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii. Bankmanovi-Friedovi hrozilo až 50 let vězení.

Prokuratura pro zakladatele FTX navrhovala trest ve výši 40 až 50 let vězení, zatímco jeho obhájci označovali za adekvátní trest ve výši do šesti a půl roku vězení.

Soudce Lewis Kaplan odmítl tvrzení Bankmana-Frieda, že zákazníci FTX ve skutečnosti nepřišli o žádné peníze, a uvedl, že odsouzený během procesu opakovaně lhal. Dodal, že Bankman-Fried neprojevil žádnou lítost. 

Bankman-Fried podle prokuratury nezákonně používal peníze klientů FTX k vlastním účelům, včetně nákupu luxusních nemovitostí v Karibiku.

„Věděl, že to, co dělá, je špatné,“ řekl Kaplan. „Věděl, že to je trestné. Lituje, že velmi špatně odhadl pravděpodobnost svého dopadení. Ale k ničemu se nepřizná,“ dodal soudce.

Bankman-Fried před soudem uznal, že chyboval, když v FTX nevytvořil tým, který by se věnoval oblasti řízení rizik. Popřel ale, že by se pokusil někoho vědomě podvést nebo že by ukradl peníze svých zákazníků. Tvrdil, že jeho cílem byl rozvoj kryptoměnového trhu, nikoli krádež peněz.

„Sam nebyl bezohledným finančním sériovým vrahem, který každé ráno vyrážel ubližovat lidem,“ uvedl obhájce Marc Mukasey. „Sam Bankman-Fried nečiní rozhodnutí se zlými úmysly v srdci. Rozhoduje se pomocí matematiky ve své hlavě,“ dodal.

FTX byla před kolapsem v listopadu 2022 druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivy.

Podle soudu zákazníci FTX přišli o osm miliard dolarů, investoři do FTX ztratili 1,7 miliardy dolarů a věřitelé hedgeového fondu Alameda Research, který Bankman-Fried založil, přišli o dalších 1,3 miliardy dolarů.

„Tvrzení obžalovaného, že zákazníci a věřitelé FTX budou odškodněni v plné výši, je zavádějící,“ uvedl Kaplan. „Zloděj, který odveze svůj lup do Las Vegas a úspěšně vsadí ukradené peníze, nemá nárok snížení trestu, protože použije své výhry v Las Vegas na splacení toho, co ukradl,“ poznamenal soudce.