Právník Kozub: Pád FTX kryptu napovídá, kudy se ubírat nemá

Spoluzakladatelé advokátní kanceláře Blockchain Legal Radim Kozub (vlevo) a Pavel Urbaczka.

Spoluzakladatelé advokátní kanceláře Blockchain Legal Radim Kozub (vlevo) a Pavel Urbaczka. Zdroj: Blockchain Legal

Vypadá to jako spor s velkými dopady na byznys. V Česku funguje řada průkopnických firem v oblasti virtuálních měn, zároveň je pro kryptopodnikatele velký problém otevřít si v místní bance účet. „Od klientů a kamarádů vím, že případů, kdy má banka nějakým způsobem problém s kryptem, existují kvanta,“ říká v rozhovoru advokát a spoluzakladatel společnosti Blockchain Legal Radim Kozub. Situaci podle něj může aspoň částečně změnit přijetí komplexní evropské regulace kryptoaktiv s názvem MiCA (Markets in Crypto-Assets). Norma prý může paradoxně znamenat pro Česko šanci, aby svůj význam na kryptoměnové mapě světa ještě posílilo. Téma regulace a důvěryhodnosti byznysu kolem kryptoměn ještě nabývá na důležitosti po pádu burzy FTX.

Může chystaná evropská kryptoregulace MiCA pomoci Česku stát se kryptovelmocí?

Je to reálné. Stane se to tehdy, pokud Česká národní banka bude regulátor, který k aplikaci přistoupí racionálně (v Česku po zavedení MiCA například nebude možné podnikat v oblasti virtuálních měn bez speciální licence – pozn. aut.).

Jak by takový racionální přístup podle vás vypadal? Svým způsobem Česko kryptovelmocí už je – vznikly tady průkopnické projekty v oblasti uchovávání, těžby či nakupování bitcoinu…

Racionální přístup regulátora znamená, že se bude snažit naplnit to, co ta regulace chce, ale nepojme ji jako pověstný klacek házený pod nohy žadatelům o licenci. A v takovém případě se naše země může stát nástupním místem pro celou řadu nových subjektů včetně těch, které budou hledat cesty k působení na evropském trhu. Česko by pak mohly mít jako určitou domovskou zemi. Už nyní zde velmi slušně funguje řada úspěšných firem v byznysu kolem bitcoinu a spol., navíc mají solidní globální renomé.

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
• Videohub

Zároveň je ale Česko relativně malý trh. K čemu by bylo, kdyby se místním regulátorům povedlo nastavit licenční řízení lépe než zbytku Evropy – k čemu by byla velkému kryptobyznysu licence od České národní banky?

Jednoduše už jen k tomu, že v momentě, kdy získáte kryptolicenci v jednom unijním státě, můžete tento byznys provozovat i ve všech ostatních státech Evropské unie. V podstatě je pak potřeba jen takzvaná pasportizace čili podstoupit jen formální proces na potvrzení toho, že jste skutečně v daném státě EU obdržel licenci, a vymezení okruhu států EU, kde budete služby poskytovat.

Ochránila by MiCA peníze Evropanů pred krachem FTX?

Jediná upřímná odpověď je: nevím. Ale když si zkusím zavěštit s tím, co víme:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!