Tažení regulátorů posílilo stablecoin, kterému investor Vávra předpovídá kolaps

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: shutterstock

Americké úřady se v poslední době rozhodly pořádně podívat na to, za jakých podmínek vlastně mohou tamní firmy vydávat své vlastní virtuální měny navázané na kurz dolaru. Podmínky to mají být přísnější než dosud a na vývoji kryptotrhu je to znát. Posiluje váha off-shore virtuální měny tether, kterou část skeptiků označuje za časovanou bombu světa kryptoměn.

Divoké dění kolem stablecoinů shrnul poslední díl Týdne v kryptu: Newyorské oddělení finančních služeb NYDFS si došláplo na společnost Paxos, která pro největší světovou kryptoburzu Binance vydávala jeden z největších stablecoinů BUSD.

Paxos musel s vydáváním nových mincí ihned přestat. Důvod? Prý existují nevyřešené problémy týkající se dohledu nad vztahem s Binance. Následně Wall Street Journal informoval, že Komise pro cenné papíry (SEC) plánuje Paxos žalovat, protože se podle nich jedná o cenný papír.

Co si myslet o tetheru? Bitcoinový evangelista Kicom ve videu rozebírá důvěryhodnost stablecoinu:
Video placeholde
Únorová kryptoporadna • Jakub Vejmola

Byly to právě stablecoiny jako BUSD nebo USDC vydávané americkými firmami, které měly postupně nahradit roli kontroverzního tetheru (USDT). Po zásahu regulátorů to ale vypadá, že otázka systémového rizika pro krypto v podobě Tetheru a stejnojmenné virtuální měny zůstává aktuální.

Zatímco tržní kapitalizace BUSD mezi stablecoiny od začátku roku klesla z více než šestnácti miliard dolarů na dvanáct, hodnota USDT v oběhu mírně vzrostla na

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!