Těžaři krypta jedou i za energokrize. Úřady v Mekce miningu ale zaráží, jak moc proudu chtějí

Těžba kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet. Na mining bitcoinu jsou určené speciální počítače ASIC.

Těžba kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet. Na mining bitcoinu jsou určené speciální počítače ASIC. Zdroj: david hanuš

Počítače pro těžbu bitcoinů v Bitminer Factory ve Florencii
Těžba kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet. Na mining bitcoinu jsou určené speciální počítače ASIC.
Zaměstnanci Bitminer Factory ve Florencii
Zaměstnanec pracuje na těžebním počítači v Bitminer Factory ve Florencii.
Těžba kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet. Na mining bitcoinu jsou určené speciální počítače ASIC.
8
Fotogalerie

Americký stát Texas neskrývá ambice stát se světovým centrem rychle rostoucího odvětví těžby kryptoměn. Zájem těžařů o levnou energii ale o třetinu převyšuje očekávání úřadů z letošního dubna. Pokud by mohli začít těžit všichni najednou, spotřebovali by tolik proudu kolik celý stát New York, uvedla agentura Bloomberg. Texas to ale nepovažuje za zásadní problém. V Evropě je situace odlišná. V Česku i institucích Evropské unie zaznívají hlasy volající po tvrdé regulaci dolování digitálních mincí, neboť prý těžba za energetické krize přispívá k dalšímu zdražování energií.

„V rámci omezování spotřeby elektřiny by měl být na stole i zákaz kryptoměn. Těžaři opouštějí drahou EU, ale stále vytvářejí poptávku po energiích, a tedy surovinách jinde, proto je v našem zájmu zničit kryptosvět globálně,“ napsal na Twitteru advokát Petr Němec.

Nepřímo tak navázal na jarní slova miliardáře, investora a spoluzakladatele skupiny Pale Fire Capital Jana Barty, který by se prý nedivil zákazům kryptotěžby v jednotlivých státech. Důvodem by byla snaha uspořit drahocenné energie.

Příklad Texasu ale navzdory vysoké poptávce po elektřině ukazuje, že energeticky náročně mladé odvětví může být jednotlivým státům a jejich přenosovým soustavám v některých ohledech i ku prospěchu.

Ostatně texaský provozovatel elektrické sítě Ercot uvádí, že úřady navzdory trendu nepředpokládají, že by elektrárny nezvládly růst poptávky uspokojit.

Budoucnost těžby bitcoinu. Hrozí, že se jeho energetické nároky vymknou kontrole? Podívejte se na vysvětlující video:

Výsledkem ale podle kritiků bude patrně nutnost vyšších investic do přenosové soustavy, přičemž tyto náklady nakonec stejně zaplatí domácnosti či firmy. Úřady sice tamní texaskou kryptománii omezují, ale nezáměrně. Portál Coindesk píše o konci zlaté kryptohorečky, neboť Ercot nestíhá včas odbavovat žádosti minerů o připojení do sítě.

Bez povolení nemohou s odběrem levné elektřiny počítat. Pro srovnání, podle Bloombergu stála v červnu velkoodběratele v Texasu kilowatthodina necelých osm centů, zhruba dvě koruny. Podle skeptiků by ale mohli těžaři přispět k růstu cen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!