Vláda se může dostat k vašim bitcoinům, řekl výrobce kryptopeněženek Ledger. Pak cuknul

Jak si AI představuje trezor na bitcoiny.

Jak si AI představuje trezor na bitcoiny. Zdroj: Midjourney

Jednička na trhu s hardwarovými peněženkami pro kryptoměny hasí PR katastrofu. Šéf francouzské společnosti Ledger Pascal Gauthier v podcastu What Bitcoin Did řekl, že za určitých okolností může mít přístup k virtuálním mincím jednotlivých uživatelů stát. Slova, která nahrávají českému výrobci konkurenční kryptopeněženky Trezor, vyvolala v bitcoinové komunitě prudkou vlnu nevole. Někteří uživatelé demonstrativně ničí své ledgery. Po masivní kritice se firma rozhodla pozastavit zavedení nové funkce, která by mohla dát třetím stranám přístup ke kryptoměnám uživatelů.

Ledger je terčem intenzivní kritiky několik posledních dnů. Vyvolalo ji oznámení volitelné funkce Ledger Recover, která dovoluje uživatelům svěřit svůj seed (lze si zjednodušeně představit jako přístupový kód) od peněženky třetím stranám.

V případě jeho ztráty či zapomnění by si mohli přístup do kryptopeněženky nechat obnovit. Zároveň ale tato funkce znamená, že by si přístup k virtuálním mincím na Ledgeru mohl vyžádat stát, přiznal Gauthier. Tím rozčarování komunity vygradovalo. Manažer se ale snažil během podcastu svůj postoj vysvětlovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!