1. září je velká neznámá

Nový způsob přijímaček na střední školy vyvolal zmatky.

Jen pár dní před začátkem školního roku ve dvanácti boleslavských středních školách ještě nevědí, kolik studentů nastoupí do prvních ročníků. Jisté je jen to, že s výjimkou gymnázií a obchodní akademie budou ve třídách volné lavice. Hlavně učební obory jsou na tom zle.
Například Integrovaná střední škola Na Karmeli dokonce ruší kdysi atraktivní obor dámská krejčová. Mezi studenty o něj není zájem. „Praktickou dílnu jsme stále vylepšovali. Pokud budeme muset vybavení prodat, bude to velká škoda. Těžko bychom v budoucnu dávali dohromady něco podobného,“ říká ředitelka školy Věra Hejduková. Radost nemá ani z toho, že letos neotevře třídu pro knihovníky. Hlásili se pouze čtyři uchazeči. Hejduková hlavně věří, že prvního září skutečně přijde všech 171 uchazečů, kteří odevzdali svůj zápisový lístek právě do této školy. Rozhodnutí mají totiž právo bez udání důvodu změnit.
Ani Středočeský kraj prozatím nemá představu o tom, jak to v prvních ročnících škol bude vypadat. „Máme pouze orientační čísla. Ta konečná budeme mít až po zahájení školního roku. To, že uchazeč odevzdal zápisový lístek, totiž neznamená, že do vybrané školy opravdu nastoupí. Oficiální výkazy vyplníme až na konci září,“ uvedla na dotaz redakce Sedmičky tisková mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Velmi drahé zmatky

Nový systém přijímacích zkoušek stál spoustu nervů jak uchazeče, jejich rodiče, tak i školy. Ty musely v souvislosti s administrativou kolem přijímacích řízení sáhnout i podstatně hlouběji do kapsy. Finanční náklady se téměř ztrojnásobily. Víc peněz musel dát i kraj. Na jeho školském odboru si totiž vyzvedávali zápisové lístky i ti uchazeči, kteří nebyli žáky základních škol. Pracovníci školského odboru mladoboleslavského magistrátu si kvůli tomu vyslechli hodně kritiky. Proč nevydávali lístky oni a lidé museli narychlo cestovat až do Prahy? Také Milena Šedinová ze Středního odborného učiliště Škoda Auto je přesvědčená, že systém není dobrý. „Od roku 1985 jsem se ve školství setkala s nejrůznějšími reformami přijímacích zkoušek. Tento způsob je ale hodně nešťastný. Znamená spoustu administrativy a hlavně nedává školám žádnou záruku vážného zájmu dítěte. Hlásilo se k nám celkem 416 dětí, některé z nich i na více oborů. Každý žák si mohl podat až tři přihlášky. My jsme jich evidovali na šest set, uspělo celkem 252 uchazečů. Zápisový lístek jich však odevzdalo jen 202. To je o padesát míň, než by firma potřebovala,“ říká Šedinová.
Škola, za níž stojí největší firma ve městě, přitom dosud neměla vážnější problém s naplněním kapacity. Šedinová soudí, že právě nový systém přijímacího řízení napomáhá k tomu, že se česká učiliště ocitají až na úplném okraji zájmu.

Moc škol, málo dětí

Až školy i kraj „usadí“ do lavic všechny nové studenty, chce ministerstvo školství upozornit na všechny potíže, které novela zákona přines- la. „Nový systém přijímacího řízení rozhodně nenaplnil očekávání. Není vstřícný ani k uchazečům, byť se tak tváří, ani vůči školám. Obě strany uvádí spíš do nejistoty,“ říká krajská tisková mluvčí Mascheková. Shodují se s ní i ředitelé mladoboleslavských škol. „Tento způsob přijímaček je mimo realitu i s ohledem na vývoj demografické křivky. Rok od roku klesá, už letos byla o uchazeče nouze. Kritické to začne být v roce 2011,“ upozorňuje Věra Hejduková z Integrované střední školy Na Karmeli.