135 let historie výherních automatů: Jak vznikla přezdívka „jednoruký bandita“?

Zdroj: SAZKA a.s.

Jedno se hazardním hrám musí nechat: Vždy drží krok s technologickým pokrokem a moderními trendy. Důkazem jsou výherní automaty: První čistě mechanické „forbesy“ vznikly už v 19. století. Po 135 letech jsou pořád na vrcholu popularity a dnes už si je zahrajete odkudkoli i na mobilu. Historie výherních automatů je všechno, jen ne nuda. Pojďte se přesvědčit.

Hned na začátek si odpovíme na otázku, proč se výherním automatům říká jednoruký bandita: Skříně automatů dřív mívaly na pravé straně páku připomínající ruku, za kterou jste museli zatáhnout, abyste roztočili herní válce. U čistě elektronických přístrojů už páka není potřeba, stačí tlačítka nebo dotykový displej. Přezdívka jim ovšem zůstala dodnes.

Víte, že…

Výrobci dlouho montovali páky i na čistě elektronické výherní automaty. Jednoduše proto, že na ni hráči byli zvyklí a bez ní to „nebylo ono“. Na moderních přístrojích laděných do retro stylu je najdete i dnes.

Předchůdcem výherních automatů byl přístroj vyrobený v roce 1887 newyorskou společností Sittman & Pitt. Šlo o čistě mechanické zařízení plné ozubených koleček a pružinek. Otvor na mince, páka, válečky, nic z toho nechybělo už od začátku. Rozdílů oproti dnešku bychom ovšem pár našli:

  • Válečků bylo rovnou 5 s 10 různými hodnotami pokerových karet
  • Výhry nevyhodnocoval a nevyplácel automat, to musela obsluha podniku
  • Nehrálo se o peníze, ale o věcné ceny – cigarety nebo drink zdarma

Fungovalo to tak, že jste dovnitř hodili niklák a přístroj vám ukázal pokerový „hand“. Když jste v něm našli výherní kombinaci, třeba trojici, flush nebo postupku, zavolali jste barmana a ten vás odměnil. Jednoduchý princip, který návštěvníkům newyorských barů učaroval, a objednávky na přístroj se jen hrnuly.

První opravdový výherní automat se jmenoval Liberty Bell

Pár let na to, v roce 1891, přišel na trh na první pohled jednodušší, jinak ovšem mnohem dokonalejší přístroj Liberty Bell. Na 3 sloupečcích se mu protáčelo jen 5 různých symbolů: podkovy, zvonečky, diamanty, piky a srdce. Když jste trefili tři stejné symboly vedle sebe, z bedny začaly samy od sebe padat mince. Prostě skutečný herní automat, jak ho známe dnes.

A jedna perlička: Pokud by vás zajímalo, kde se na automatech o pár let později vzaly ikonické třešně, hrozny a citrony, tak jejich prapůvod vězí v americké legislativě z přelomu 19. a 20. století. Automaty tehdy nesměly vyplácet peníze, výrobci proto zákon obešli a jako ceny hráčům nabízeli balíčky žvýkaček nejrůznějších příchutí.

Princip se nemění, technologie herních automatů ano

Na starodávných i moderních výherních automatech je nejlepší to, jak jednoduše se na nich hraje. Nepotřebujete chápat žádná složitá pravidla, prostě mačkáte páčku nebo tlačítko a buď to padne, nebo ne. Jednoduše geniální herní princip přežil dodneška víceméně beze změny a i díky němu jsou automaty v kasinech mnohem oblíbenější než ruleta, poker a Blackjack.

Co se ovšem mění radikálně, je vzhled a vnitřek automatů. Už od 60. let minulého století začala mechanické části nahrazovat mnohem spolehlivější a levnější elektronika. V 70. letech se v Las Vegas objevily první automaty s displejem místo skutečných válců, které otevřely cestu k dnešním videoherním terminálům s počítačovým srdcem.

Výherní automaty si zahrajete i na mobilu

Poslední revoluci v herních automatech přinesl internet. Díky němu nemusíte chodit do heren a kasin, abyste si zahráli. Když chcete, zatočíte si klidně doma – stačí si otevřít stránku Sazka Hry a vybrat si automat, který se vám bude líbit nejvíc. Je jich tu nespočet s různými počty válců, herními variantami, designem i výší jackpotu.

Pokud už vám bylo 18 let, můžete si každou z her nejdřív vyzkoušet zdarma, a pak klidně hrát i za peníze. Online hry na stránkách Sazky není potřeba stahovat a instalovat, hrají se přímo v prohlížeči a umějí se přizpůsobit i menšímu displeji mobilních telefonů.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.