A mimochodem... Festival procházky městskou krajinou bude. Teď na něj poutá online výstava

Vnitroblok za Žižkovskou vozovnou, Steiner a Malíková krajinářští architekti.

Vnitroblok za Žižkovskou vozovnou, Steiner a Malíková krajinářští architekti. Zdroj: © archiv autorů

Havlíčkovy sady, Chalupa architekti, M1 architekti, Michal a Hedvika Hronovi, Radmila Fingerová, Jiřina Švamberková.
Královská a knížecí akropole na Vyšehradě, Otakar Kuča.
Park Folimanka, MCA ateliér.
Thomayerovy sady, Land05, Steiner a Malíková krajinářští architekti.
Královská obora Stromovka, Pavel Šimek, Florart a kol..
11
Fotogalerie

Již osmý ročník pražského Landscape festivalu zaměřeného na městskou krajinu a veřejný prostor by se měl přes léto uskutečnit. A to  navzdory opatřením kolem koronaviru. Galerie Jaroslava Fragnera už teď v této souvislosti připravila virtuální výstavu Praguescape – Současná krajinářská architektura ve veřejném prostoru Prahy. Ani tato zpráva by neměla uniknout pozornosti, byť by v současné situaci kolem pandemie koronaviru mohla. 

Festival bude zahájen v průběhu června a potrvá až do konce září letošního roku. Trasa festivalu vytvoří okruh, který provede návštěvníky Žižkovem.  Tato trasa představí parky a další typy městské zeleně. Kromě tří významných městských parků – Vrchu Vítkov, Vrchu svatého Kříže a Židovských pecí – bude okruh obsahovat také cyklostezku vedoucí po bývalém železničním tělese pod Vítkovem nebo lesem Krejcárek, který byl vysázen v 70. letech dobrovolníky v rámci akce „Z“.

Na této trase se mohou návštěvníci těšit na intervence mnoha architektů, mezi jinými Davida Vávry, Mód architektů, Richarda Loskota nebo H3T architektů. Autory uměleckých instalací budou Pavel Karous, Jan Zdvořák, Jakub Černý či Jan Turner. Součástí Landscape festivalu Žižkov budou rovněž murály Patrika Hábla a streetartisty Tima.

Landscape festival se poprvé zrealizoval v letech 2014 a 2015 v areálu Nákladového nádraží Žižkov. Několik instalací jako například Pozorovatelnu od architektů Ehla & Koumara, Czechoslovak pixel skupiny designérů kolem Davida Karáska, Stoletou lípu sochařů Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy a nebo schodiště s názvem Žižkovská highline z dílny studia Archwerk obohacují náš veřejný prostor dosud. Místa zajímavých městských exteriérů si můžete prohlédnout v přiložené galerii.