Airbnb míří v Tokiu ze šedé zóny. Může zmírnit nedostatek hotelů

Budovy ve speciální městské čtvrti Óta

Budovy ve speciální městské čtvrti Óta Zdroj: Tetsuji Sakakibara via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Úřady v jedné ze čtvrtí metropolitní oblasti Tokia začaly s registrací tamních obyvatel, kteří mají zájem nabízet krátkodobá ubytování přes aplikace typu Airbnb. Tyto služby jinak neodpovídají japonské regulaci hotelnictví. Tokio by s jejich pomocí mohlo mimo jiné řešit nedostatek ubytovacích kapacit před letními olympijskými hrami v roce 2020.

Obyvatelé tokijské jihovýchodní oblasti Óta, kde se nachází nejvytíženější japonské letiště Haneda, se mohou od pátku jako první v zemi legálně registrovat coby poskytovatelé krátkodobého ubytování. Minimální délka pobytu ale nesmí být kratší než sedm dní.

Praxe sdílení svých domovů s turisty (home sharing) dosud musela dle legislativy splňovat standardy japonského hotelnictví, tedy zajistit například recepci či oddělené toalety, uvádí agentura Reuters. Těm ale běžní rezidenti nemohou dostát.

„Poskytování bezpečného ubytování s využitím regulovaného sdílení domovů prospěje jak návštěvníkům, tak místním, protože tento krok povede k ekonomické stimulaci naší oblasti,“ uvedl starosta Óty Tadajoši Matsubara.

Přečtěte si:

Budoucí rozvoj regulovaného trhu s novým typem ubytování by také měli ocenit návštěvníci letních olympijských her, které se v Tokiu konají za čtyři a půl roku.

Ti by jinak mohli narazit na nedostatek volných hotelů, jejichž kapacita se pomalu začíná blížit stropu již nyní – loni do Japonska zavítalo rekordních 19 milionů turistů.

To je jen o milion nižší počet, než vláda původně očekávala na konci stávající dekády, tedy v době konání olympijských her. Tempo výstavby hotelů podle Reuters zaostává za nárůstem počtu turistů.

Pokud se ale v Ótě „legalizace“ ubytování přes Airbnb osvědčí, může posloužit jako případová studie a inspirace také pro ostatní části Tokia, respektive celé země. Podobné kroky zvažuje také třetí největší město v japonsku Ósaka.

Vadit by mohly hoteliérům, ti však zatím nemají zcela jasno v tom, jak silná konkurence jim nakonec může vyrůst. „Home sharing pro nás může do určité míry znamenat hrozbu, ale nejsem si jist, zda by se hosté cítili dobře tam, kde nemají například záruku bezpečnosti,“ tvrdí manažer jednoho z hotelů oblasti Óta.

Statistiky Airbnb však naznačují opak. Služba ve svém katalogu nyní nabízí k ubytování kolem 26 tisíc míst, ještě v loňském roce to ale podle ní bylo třikrát méně.