Ajax hlídá přechody už osmý rok

Ajaxovi je osm let. O kom je řeč? O policejním projektu, který pomáhá dětem, a kterým provází služební pes - Ajax.

Letošní školní rok je již osmým, kdy v druhých ročnících boleslavských základních škol pokračuje preventivní projekt Ajaxův zápisník. „Děti se prostřednictvím pracovního sešitu Ajaxův zápisník, který dostaly v září, seznamují se základními pravidly ve společnosti, s prací policie a s bezpečností,“ říká boleslavský policejní mluvčí Ladislav Mareš.

Každý měsíc jedno téma

Zápisník je rozdělený na jednotlivé měsíce, z nichž každý se týká jiné problematiky. V průběhu školního roku se děti věnují v hodinách prvouky postupně deseti různým tématům. Hnědý služební pes s černým čenichem je tak postupně učí předcházet různým sociálně patologickým jevům, například šikaně, alkoholu a drogám či hazardním hrám. „Děti s učitelkou také společně v hodinách proberou každodenní záležitosti jako je pohyb v silničním provozu a vlastní bezpečnost,“ říká Mareš. V říjnu probraly s učitelkou dopravní výchovu, listopadovým tématem je bezpečí doma, ve škole a hlavně na ulici. Podle policejních statistik se minulý rok ve městě nezranilo ani nezemřelo na přechodech jediné dítě. „Statistiky ale nemohou být v žádném případě měřítkem, projekt není zaměřen pouze na dopravní výchovu,“ říká Mareš.
Ve městě, kde je deset základních škol, se ale právě na ochranu školáků na přechodech a další zvýšení bezpečnosti při cestě do školy významně zaměřují. Třeba přechody pro chodce před školami hlídají dobrovolníci oblečeni do reflexních vest vybaveni terčíky. „Letos jich je deset. V nejvíce frekventovaných hodinách dohlížejí nad tím, aby děti bezpečně přecházely,“ říká mluvčí magistrátu Hana Koišová. Magistrát se inspiroval podobným modelem s dobrovolníky na přechodech ve Velké Británii.

Bezpečně do školy

V loňském školním roce děti spolu s rodiči navíc měli vyhledat nejbezpečnější cestu do škol. Z podkladů pak vznikl základ projektu Bezpečná cesta do školy. Nyní je na mapě několik červených míst, jako je například přechod u 4. základní školy, kde musejí děti přejít frekventovanou silnici. „Ve vytipovaných lokalitách dopravní policisté navrhnou třeba omezení rychlosti či vybudování retardérů tak, aby se zmírnila nebezpečí,“ řekla Koišová. Policisté nevybrali druháky náhodou. Sedmi až osmileté děti již umí číst a psát a zároveň ještě rády vstřebávají nové informace hravou formou. Boleslavští policisté mají i další programy pro starší školáky.

Přidávají se další školy

Projekt Ajax vymysleli v roce 2001 sokolovští policisté. Na Mladoboleslavsku se ho děti účastní od začátku. Každý rok se zapojí více než pět set žáků. Letos se připojila šestá, sedmá a osmá základní škola v Mladé Boleslavi a školy v Benátkách nad Jizerou a dalších čtyřech městech regionu. Preventivního projektu Ajax se za osm let zúčastnilo přes tři tisíce školáků.