Akrobati s vysílačkami bojovali o republikový titul

Piloti kategorie F3M se svými modely (v popředí Daniel Hrachovec)

Piloti kategorie F3M se svými modely (v popředí Daniel Hrachovec) Zdroj: minfo.cz

Podobné pilotní umění, jaké prokazují skuteční akrobatičtí letci, musejí ovládat piloti obřích rádiem řízených akrobatických modelů letadel. Ti se o minulém víkendu v Budkovicích na Brněnsku utkali o titul mistra republiky.

O mistrovský titul bojovalo celkem 18 modelářů. Na nejvyšším stupni stanul Daniel Hrachovec, na druhém a třetím místě skončili Marek Plichta a Tomáš Kukačka. Všichni ocenění borci létali s maketami ruského akrobatického stroje Jak-55.

Modely mohou mít až třímetrové rozpětí křídel a váhu do 20 kilogramů. Pro dostatečné letové výkony a vlastnosti je třeba, aby letadla poháněl silný motor, jeho objem se pohybuje od 150 do 200 kubických centimetrů. Modely mívají třetinovou velikost skutečných vzorů, rozměrové odchylky se tolerují do 10 procent.

Video z létání s obřím akrobatickým modelem Jaku. Řídí Daniel Hrachovec

Konstrukce modelů sestává většinou z balzových, překližkových či smrkových dílů, výjimkou nejsou ani komponenty z plastů nebo uhlíkových kompozitů. Pouhý drak letadla (letadlo bez motoru a rádiového vybavení) může vyjít na několik desítek tisíc korun.

Soutěžní létání je náročné, pilot, byť jen u páček vysílače, plní ve vzduchu stejné úkoly jako akrobat za kniplem skutečného Jaku nebo Extry. Soutěžící absolvuje tři lety. Nejtěžší je povinná sestava, při níž musí pilot předvést předem určené prvky. Tajnou sestavu musí zalétnout podle itineráře, který dostane krátce před startem. Nejoblíbenější je pak freestyle – akrobatický let na hudbu. Vše hodnotí porotci, vítězem se stává pilot s největším počtem bodů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.