Aktuality

Vítězem letošního ročníku soutěže Panelák roku o nejlépe opravený panelový dům se stala stavba bytového sdružení Družba z Ústí nad Labem. Na druhém místě se umístil panelák z Kunovic na Uherskohradišťsku, třetí místo obsadil dům družstva Nová Huť z Ostravy. Oznámil to Svaz českých a moravských bytových družstev.

#####Panelákem roku se stal letos dům z Ústí nad Labem

Odborná porota posuzovala například rozsah oprav, rozpočtové náklady na jeden byt, výslednou úsporu energií nebo energetickou náročnost budovy. Cílem soutěže je navzdory tenčící se státní podpoře opravám bytových domů prosazovat jejich modernizace. Podle studie Panel Scan Státního fondu rozvoje bydlení je v Česku zhruba 1,2 milionu bytů v panelových domech a dalších 961 tisíc bytových jednotek v nepanelových bytových stavbách. Z celkového počtu 2,2 milionu jednotek v bytových domech bylo podle studie opraveno 36 procent bytů. Nějakou formou opravy prošlo podle studie 55 procent bytů v panelových domech a 12 procent jednotek z nepanelových bytů. „Je nutno konstatovat, že se ne vždy jednalo o komplexní opravy a modernizace, spíše o dílčí zásahy do objektů a jejich jednotlivých konstrukčních částí,“ uvedli vyhlašovatelé soutěže Panelák roku. Hlavním nástrojem státu pro podporu oprav bytových domů je program Nový Panel Státního fondu rozvoje bydlení. Kvůli nedostatku peněz ale od května žádosti o úrokové dotace nepřijímá.

#####Praha 10 hledá firmy na stavební zakázky až za 1,6 miliardy korun

Praha 10 hledá čtveřici firem, kterým bude příští čtyři roky zadávat stavební zakázky v celkové hodnotě až 1,6 miliardy korun. Radnice vypsala výběrové řízení, ve kterém chce vybrat nejlepší nabídky. Na konkrétní zakázky pak bude městská část vypisovat další soutěž, které se budou moci zúčastnit již jen vybrané firmy.

Radnice si od novinky slibuje omezení korupce, účelového dělení zakázek a chce tak i ušetřit. „Je to vůbec nejtransparentnější možnost zadávání zakázek, bude tam dvojnásobný tlak na snížení ceny,“ řekl místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS). Do soutěže o rámcovou smlouvu se mohou do 26. září přihlásit firmy, které za tři roky dosáhly obratu celkem 900 milionů korun. Z uchazečů bude vylosováno deset firem, které předloží své nabídky. Zvítězí čtyři společnosti, které nabídnou kombinaci nejlepší ceny, kvality nebo doby dodávky. Ve chvíli, kdy bude radnice potřebovat konkrétní stavební práci, budou mezi sebou vybrané firmy znovu soutěžit. Cena už pak nesmí přesáhnout cenu, která vzejde z prvního kola tendru. Starosta Milan Richter (ODS) již dříve uvedl, že by nové opatření mohlo snížit konečnou cenu přibližně o deset procent.

„Když jsme se o tento systém zajímali a chtěli jsme se inspirovat, nepodařilo se nám o tomto systému rámcových smluv téměř nic konkrétního zjistit. Nakonec jsme ho společně s odborníky vytvořili. Absolutně zamezuje možnosti korupčního jednání,“ poznamenal Richter. Radnice chce vybraným firmám zadávat zakázky například na opravu bytů, škol nebo zdravotnických zařízení, ve kterých budou rekonstruovat střechy, fasády nebo výtahy. Podle dokumentace výběrového řízení Praha 10 během příštích čtyř let nechá například vyměnit okna v 73 domech, u 17 bude opravovat střechu a u deseti dalších revitalizuje fasádu.