Aktuálně z měst a obcí

Zastupitelé Plzně odsouhlasili výstavbu nové divadelní budovy namísto nevyhovujícího Komorního divadla.

#####Do dvou let postaví Plzeň velkorysé nové divadlo

Stavba včetně vybavení bude podle nejnižší nabídky ve výběrovém řízení stát bez DPH 818 milionů korun, na dalších 16 milionů přijde archeologický průzkum, stavební dozor, supervize, pasportizace či hluková studie. Na přípravné projektové práce město od roku 2008 už vynaložilo přes 66 milionů. V minulosti se přitom mluvilo o několika sumách. Nyní platí už z dřívějška schválený strop 840 milionů korun bez daně. Ve výběrovém řízení ale město uvádělo jako limitní cenu 779 milionů. Do takové částky se nikdo z přihlášených uchazečů nevešel. Zastupitelé proto rozhodovali, zda má město pokračovat dál v zadávacím řízení i při překročení limitu, nebo zda má řízení zastavit, což podmínky dovolují.

Dokumentaci k tendru si vyzvedlo 17 zájemců, návrhy dodalo šest subjektů. Komise dva vyřadila. Soutěž ještě není uzavřená, takže město neoznámilo, kdo podal nejlepší nabídku. Podle náměstka primátora Petra Runda (ODS) je to ale firma se silným finančním zázemím. „Pokud schválíme tuto nabídku, na přelomu dubna a května 2014 si převezmeme od divadla klíče a bude se moci hned hrát,“ řekl Rund. V ceně je technické zařízení, kompletní vybavení, mobiliář i socha před budovou. Radnice předpokládá, že 400 milionů Kč by získala z úvěru od Evropské investiční banky, 200 milionů z dotace EU, asi 100 milionů dostala Plzeň od kraje za prodej budov gymnázií, zbytek doplatí město. Úvěr od EIB by Plzeň na příštích 15 až 20 let zatížil ročními splátkami 35 milionů korun.

Ředitel divadla Jan Burian připomněl, že Komorní divadlo je přes deset let v havarijním stavu a nemůže už dlouho fungovat. Pokud se nepostaví nové divadlo, hrozí uzavření budovy i rozpad některých souborů. Zastupitel opoziční TOP 09 a plzeňský herec a režisér Antonín Procházka potvrdil havarijní stav divadla. Podle něj se nikdy v budoucnu stavba už levněji nepořídí. „Pokud pošlete projekt nového Komorního divadla k ledu, pošlete k ledu také projekt Evropského hlavního města kultury (EHMK) v roce 2015, protože bychom ho neměli kde realizovat,“ doplnil Tomáš Froyda, šéf společnosti Plzeň 2015, jež připravuje náplň pro EHMK.

Benediktinské opatství v Broumově na Náchodsku vypsalo soutěž na vybudování vzdělávacího a kulturního centra a opravu broumovského kláštera. Odhadovaná hodnota zakázky činí 204 mil. korun bez DPH. Projekt počítá s finanční podporou z fondů EU. Vyplývá to z informací zveřejněných na portálu veřejných zakázek. S vlastním zahájením stavby se podle zadání soutěže počítá letos v prosinci. Stavba by měla být hotová v listopadu 2014. O vítězi zakázky rozhodne z 85 procent nabídnutá cena, váhu 15 procent bude mít plán organizace výstavby. Nabídky do soutěže mají zájemci podat do 28. června 2012.

Projekt počítá s rekonstrukcí kláštera a okolní zahrady. V areálu národní kulturní památky by měly vzniknout učebny, sály, dílny a výstavní prostory pro různé vzdělávací a kulturní programy. Důraz by měl být kladen na bádání a vzdělávání v oblasti hudby a sociálně ekologického vzdělávání. „Po dokončení by to mělo být místo lákající lidi z celé České republiky i ze zahraničí,“ řekl bývalý převor Petr Prokop Siostrzonek.

Broumovský klášter je nyní částečně zpřístupněn prohlídkovým okruhem, který nabízí návštěvu klášterní knihovny, refektáře či kostela svatého Vojtěcha. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka. Veřejnosti nepřístupná místa kláštera jsou nyní v dezolátním stavu.