Alergiky čekají krušné časy. Evropu zamoří Ambrozie

Ambrozie

Ambrozie Zdroj: profimedia

Svědění očí, nateklé dutiny, kýchání. To jsou typické symptomy, které během pylové sezony každoročně trápí miliony alergiků. Podle studie mezinárodního týmu botaniků však obzvláště evropské alergiky čekají daleko horší časy: kvůli globálnímu oteplování se napříč Evropou rychle rozšíří severoamerický plevel ambrozie peřenolistá alias Ambrosia artemisiifolia.

Problémy nezpůsobuje jen zemědělcům, ale podle odhadů až osmdesáti procentům populace. Její pyl totiž patří k těm nejzákeřnějším alergenům, který dráždí i jinak odolné jedince.

Ambrozie pochází ze Severní Ameriky, odkud se na sklonku devatenáctého století rozšířila do Evropy. Zatím se jí daří jen na severu Itálie a jihovýchodě Francie. Jak ale botanikům z Francie, Rakouska a Velké Británie naznačily digitální modely šíření tohoto agresivního plevele, v následujících letech by se díky své odolnosti, směru větrů a změně klimatu mohl velmi rychle roznést napříč kontinentem – a to i přes Lamanšský průliv na jih Velké Británie, kde dosud nebyl registrován.

Delší pylová sezona

Studii, kterou publikoval časopis Nature Climate Change, vedla Lynda Hamaoui-Laguelová z francouzské Laboratoře pro otázky klimatu a vědy o životním prostředí. Ambrozie podle ní představuje problém hlavně kvůli produkci značného množství pylu, který obsahuje silně alergenní proteiny. Navíc kvete v netradičním období až od srpna do října, čímž alergikům významně prodlužuje pylovou sezonu trav.

Botanici odhadli, že do roku 2050 by se koncentrace pylu ambrozie v ovzduší mohla až zčtyřnásobit. Rostlina navíc velmi účinně rozšiřuje semena, která vydrží čekat až čtyřicet let na vhodné podmínky k vyklíčení. Kromě toho také velmi rychle roste a utiskuje své okolí rychlým odčerpáváním živin z půdy. Plevelu se nejlépe daří na mezích a širokořádkových polích slunečnice, kukuřice či kořenové zeleniny.