Alternativa GMO? Genová editace má první úspěch: obilí odolné vůči padlí

ilustrační foto

ilustrační foto

Pokročilá technika editace genových informací. Přesně tak se jmenuje postup, prostřednictvím kterého čínští výzkumníci „vyrobili“ odrůdu pšenice, která je odolná vůči padlí – jednomu z nejrozšířenějších plísňových onemocnění na světě. V čem je však pšenice unikátní, je to, že do jejího genetického kódu vědci nic nepřidali, naopak, něco ubrali…

„Z genetického kódu rostliny jsme odmazali všechny tři kopie genu, který snižuje obranyschopnost pšenice vůči padlí,“ vysvětlila vedoucí výzkumu Caixia Gao z Čínské akademie věd. Genom pšenice se totiž vyskytuje ve třech totožných kopiích, vědci proto při „odmazávání“ nesměli přehlédnout ani jednu ze tří cílových částí – požadovaná změna by se totiž neprojevila. Studii publikoval odborný časopis Nature Biotechnology.

Podle Gaové jde o první vlaštovku v genetické editaci, která slibuje novou vlnu vzdoru vůči „klasickým“ kritizovaným geneticky modifikovaným potravinám. Jejich vznik je totiž naopak spojen s přidáváním externích genetických informací do jejich „zdrojového kódu“, což ovšem může být velice riskantní.

„Vlády by takto vzniklé potraviny ani nemusely považovat za jakkoliv modifikované, výsledek se nijak neliší od běžné přírodní mutace,“ okomentoval pro web Technologyreview.com doktor Xing-Wang Deng, který vede Centrum molekulární genetiky a zemědělských biotechnologií v rámci společného výzkumu Pekingské univerzity a Univerzity Yale.

Gaová uvedla, že si již výsledek svého výzkumu nechala patentovat, nicméně jakékoliv další fáze výzkumu nebo dokonce testovací osev polních ploch novou odrůdou v plánu zatím nemá. Jednak kvůli nedostatku prostředků, jednak kvůli tomu, že tamní vláda zatím další výzkum neschválila, protože se aktuálně soustředí na uchlácholení veřejných obav z geneticky modifikovaných potravin.