Amazon nechce v Česku odbory, třenice se zaměstnanci prý brzdí rozvoj

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Americký internetový obchod Amazon, který hodlá v tuzemsku otevřít obří distribuční sklady, podle svého manažera doufá, že se jeho čeští zaměstnanci nebudou sdružovat v odborech. Firma přitom ve Velké Británii čelila kritice za špatné pracovní podmínky a v Německu se musela vypořádat se stávkami. Středoevropští odboráři dokonce kvůli Amazonu uspořádali zvláštní setkání.

Proti odborům se vyjádřil šéf evropských operací Amazonu Tim Collins, který nevidí potřebu pro zakládání odborových organizací jak v Česku, tak Polsku, kde Amazon buduje nové sklady ve Vratislavi.

„Každé tření, které se objevuje mezi námi a našimi zaměstnanci, zpomaluje inovace, brzdí změny, zpomaluje vylepšování pracovišť, a my to vůbec nevidíme jako užitečné,“ citoval americký rozhlas National Public Radio vyjádření Collinse pro Financial Times.

Antiodborová politika Amazonu

Podle Odborového svazu pracovníků obchodu není názor Collinse překvapivý. „Amazon dlouhodobě celosvětově zastává antiodborovou politiku,“ uvedla pro E15.cz mluvčí svazu Aneta Bednářová. Kvůli Amazonu prý na sklonku loňského roku proběhlo setkání německých, polských a českých odborářů v Drážďanech.

Německý odborový svaz Ver.di podle Bednářové během schůzky upozorňoval na opakované problémy v Amazonu, které se týkají třeba délky přestávek nebo příliš vysokých teplot uvnitř skladů. „Pokusy o jednání odborů s vedením firmy většinou selhávají právě kvůli mylnému názoru Tima Collinse o zpomalování inovací,“ dodala Bednářová.

Německým zaměstnacům Amazonu prý hrozí i kolapsy
Podle informací německého odborového svazu Ver.di, které serveru E15.cz tlumočila mluvčí českých odborů Aneta Bednářová, má například zaměstnanec nárok na 20 minut přestávky, jenže se často stává, že polovinu času mu zabere jen to, než se kvůli obrovským rozměrům haly dostane k východu. Následuje prohlídka kvůli krádežím a průchod bezpečnostními rámy. Než tyto procedury zaměstnanec zvládne, velká část přestávky vyprší. Dalším problémem bývají také prý neúnosně vysoké teploty uvnitř skladů v létě, které vedou až ke kolapsům, a důkladné monitorování kamerami. Ty zabírají například i frekvenci a délku pobytu na toaletách, s čímž pak vedení zaměstnance může konfrontovat.

Čeští odboráři se podle Bednářové zúčastnili jednání v Drážďanech také proto, aby se nachystali na příchod firmy do tuzemska, protože sklady Amazonu jsou standardizované. „Budeme samozřejmě připraveni pomoci zaměstnancům českých poboček, kteří založí odborovou organizaci, a to i z hlediska právního poradenství,“ vysvětlila Bednářová.

Amazon plánuje postavit distribuční centra v Dobrovízi u Prahy a v Brně, celkem by měl v Česku zaměstnat tisíce lidí. Vznik skladů zatím ale blokují protesty místních obyvatel a dotčených obcí. Firma už nicméně zahájila nábor zaměstnanců a zájem je údajně ohromný.

Odborový svaz pracovníků obchodu prý vítá nárůst volných míst, která Amazon do České republiky přinese. „Nicméně je důležité zachovat dobré pracovní podmínky a nezneužívat například špatné finanční situace zaměstnanců a vysoké míry nezaměstnanosti,“ doplnila mluvčí svazu.

Amazon čelí kritice po celém světě
V Německu stovky zaměstnanců Amazonu loni stávkovaly v nejrušnějším předvánočním období kvůli nízkým mzdám. O údajně špatných pracovních podmínkách informoval také dokumentární film televize BBC, jejíž reportér se nechal zaměstnat u Amazonu v britském Swansea. Skrytou kamerou pak natáčel své noční směny, při nichž v obřím skladě nachodil až 17 kilometrů a měl přísné časové limity pro vypořádání každé zásilky. Nesnesitelným podmínkám a neurvalému zacházení za strany vedení jsou prý vystaveni i pracovníci amerického Amazonu. Ti podle rozsáhlé reportáže deníku The Morning Call z roku 2011 dokonce hovoří o svém angažmá ve skladě firmy jako o otroctví.