Amazon počká na české úřady nejdéle do ledna, nabídku má i ze Slovenska

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Největší internetový obchod světa Amazon sice v Česku čelí při povolování plánovaných skladů nejrůznějším peripetiím, zatím se ale nevzdává. Nejpozději v lednu však potřebuje mít na stole jasný plán dalšího postupu. Obří haly v Dobrovízi u Prahy a v Brně plánuje otevřít ještě na podzim 2014.

„Soustředíme se na plán A, to znamená, že zákazníky chceme o Vánocích 2014 obsluhovat už také z Prahy a Brna. Je to ambiciózní plán, ale zatím se ho držíme,“ řekl deníku E15 šéf evropských operací Amazonu Tim Collins. V záloze má ale firma už několik nabídek na umístění skladů jinde.

Vrcholový manažer Amazonu kvůli dalšímu postupu jednal ve čtvrtek přímo na brněnské radnici. „Od náměstka primátora jsme dostali velice pozitivní zprávy. Povolovací a plánovací proces běží,“ uvedl Collins.

Zastupitelé Brna nedávno rozhodli, že smlouvy s Amazonem budou podmíněné výstavbou dálničního sjezdu na D1 z průmyslové zóny Černovická terasa, kde má hala stát. Amazon by sjezd na D1 podle Collinse uvítal. Firma ale současně nechce, aby výstavba přímého napojení na dálnici ovlivnila termín otevření skladu.

Komplikacím čelí americký gigant také v Dobrovízi. Pro tamní projekt získal Amazon minulý týden od stavebního úřadu důležité razítko v podobě územního rozhodnutí. Dobrovíz, jejíž obyvatelé mají obavy z dopravní zátěže, se ale proti tomu hodlá odvolat. To oddálí stavební povolení, které hala potřebuje.

Peripetie Amazonu v Brně a v Praze mezitím přilákaly pozornost jiných developerů. „Dali jsme nabídku na umístění skladů v průmyslových zónách Ostrava-Mošnov a v Malackách na Slovensku,“ sdělil mluvčí developerské skupiny HB Reavis Ladislav Pavlík. Minimálně v Mošnově je podle něj vše připravené tak, že se tam může stavět prakticky hned. Další nabídka pro Amazon přistála z průmyslové zóny v Holešově na Kroměřížsku.

V obou skladech Amazon zaměstná čtyři tisícovky stálých zaměstnanců, další tisíce bude najímat na vrcholu sezony.

Jakub Pelikán: Hala pro Amazon je prestižní záležitostí. Přežijeme ale i bez ní