Amazon přiznal problémy s velkým vydavatelem, blokuje prodej jeho knih

Čtečka knih Amazon Kindle 5

Čtečka knih Amazon Kindle 5 Zdroj: E15 Stepan Bruner

Internetový obchod Amazon přiznal, že není příliš optimistický, že by se jeho neshody s vydavetelstvím Hachette Book mohly vyřešit v dohledné době. Komentář, který zveřejnil Amazon na svém webu, je prvním oficiálním přiznáním neshod okolo cen digitálních knih.

Tvrdý boj mezi Amazonem a vydavatelem prosákl na veřejnost minulý týden, kdy internetový obchod začal blokovat předobjednávky některých očekávaných knih ze stáje Hachette. Včetně knihy s originálním názvem „The Silkworm“ od autorky ságy o Harrym Potterovi J.K. Rollingové napsané pod pseudonymem Robert Galbraith.

„Vyjednávání o přijatelných podmínkách je součástí našeho byznysu a je kritické pro udržení hodnoty pro zákazníka vysoko ve středně- a dlouhodobém horizontu,“ uvedl Amazon v prohlášení. V centru sporů stojí rostoucí trh elektronických knih a snaha Amazonu a Hachette na něm urvat co největší podíl.

Podle studie společnosti Forrester Research mají jen ve Spojených státech letos poklesnout tržby za tradiční knihy na 19,5 miliardy dolarů, v roce 2010 to bylo 26 miliard. Prodeje digitálních knih se mají naopak za stejné období zosminásobit na letošních 8,7 miliardy dolarů.