Američan žaluje Apple o 10 miliard dolarů. iPhone byl prý jeho nápad

iPhone 6S

iPhone 6S Zdroj: ctk/AP

Návrh zařízení amerického vynálezce Thomase Rosse
Návrh zařízení amerického vynálezce Thomase Rosse
2
Fotogalerie
Thomas Ross se může jevit jako běžný americký právník z Floridy. Rozhodl se však vyzvat na souboj jednu z největších amerických firem, společnost Apple. Údajně mu firma vzala nápad, ze kterého vytvořila svůj stěžejní produkt, mobilní telefon iPhone. Za to nyní požaduje 10 miliard dolarů.

Celý příběh začíná v roce 1992, kdy Ross pracoval jako konzultant v softwarové společnosti. „Jednoho večera jsem seděl doma a četl knihu. Najednou mě napadla myšlenka malého zařízení, které by mělo rozličné funkce,“ řekl pro Guardian Ross

Svůj nápad si ihned načrtl na papír a nazval ERD (Electronic Reading Device, elektronické čtecí zařízení). Vynález v soudních dokumentech popsal jako „přístroj umožňující čtení článků, knih, prohlížení obrázků, klipů a filmů na dotykové obrazovce.“

Náčrty zařízení Thomase Rosse:

Celkem mu teoretický vývoj trval asi čtyři měsíce, nevyrobil však ani jeden kus. V listopadu roku 1992 se vydal zařízení registrovat na patentový úřad. To vše patnáct let předtím, než světlo světa spatřil první iPhone. Rovněž také ještě několik let scházelo do představení osobního počítače Palm Pilot. Amatérský vynálezce však nezaplatil potřebné poplatky a patent byl v roce 1995 smeten ze stolu.

I když je jasné, že Ross se svým zařízením předběhl dobu, je poněkud zvláštní, že žaluje společnost Apple. Její iPhone sice byl inovativní, nikoliv však převratný. Ross argumentuje tím, že zařízení Applu (iPhone, iPod, iPad) jsou přesně tím, čím mělo být i jeho zařízení, žaluje tak společnost kvůli porušení autorských práv. „Apple je známý tím, že místo toho, aby vytvářel vlastní řešení, hledá už vymyšlené věci, které použije,“ dodal na adresu elektronického giganta Ross.

Apple však veškerá nařčení odmítá. Vynálezce prý totiž nebyl dodnes schopný dodat jakékoliv důkazy, že firma při vývoji iPhonu vycházela z jeho návrhů. Zároveň ani právní oddělení firmy nenachází mezi iPhonem a Rossovým návrhem podobnosti.

Pochyby pro Guardian vyjádřil také patentový právník Mark Terry. Řekl, že nelze vymáhat porušení autorských práv na základě podobných kreseb. Zároveň nepovažuje částku 10 miliard dolarů, kterou Ross požaduje za relevantní. Například v patentovém případu mezi Samsungem a Applem se hrálo o „pouhých“ 600 milionů dolarů.

Ross se však nevzdává. „Uvědomuji si, že to je nerovný boj, bojovat proti zdrojům a síle Applu. Ale chci bojovat za to, co je správné,“ dodal vytrvalý vynálezce.